Gemeente Brunssum

Laatste wijziging 12 november 2003 Publicaties - 12 november 2003
Correctiebevel Provincie voor Emmaterrein geschorst Informatie-avond Oude Markt
Gedenkteken voor duizend jaar oude Brunssumers Uitnodiging Jeugdproblematiek: ben er zo vroeg mogelijk bij! Raadsvergadering op 11 november 2003
Fotoarchief van gemeente op Internet Brunssum presenteert Maandelijkse sirenetest weer ingevoerd Gemeente plaatst bladkorven Contracten voor beter wonen in Brunssum Meer licht in De Egge en Brunssum wil meer bewegen U vindt veilig wonen belangrijk? Nieuwe beheervisie en maatregelenplan voor Brunssummerheide Overlast van steenmarters? Meld het bij de gemeente!
VEILIGHEID: SOCIALE ZAKEN EN ZORG:
Schadelijke stoffen na brand Verhoging tarieven ReisNet U vindt veilig wonen belangrijk? Extraatje voor minima Brunssum wordt veiliger Vraag tijdig de nieuwe
gehandicaptenparkeerkaart aan!
Gemeente Brunssum gaat strenger handhaven Informatiepunt voor Spreekuur maatschappelijk werk en politie in Egge Voor hulp bij welzijn, wonen en zorg: WWZ Kompas
Spreekuren wijkpost in Brunssum-Noord Info ReisNet Parkstad Limburg MILIEU: VERKEER/VERVOER:
Correctiebevel Provincie voor Emmaterrein geschorst Rotonde Maastrichterstraat geopend
Trottoirs maken plaats voor groen Extra snelheidscontroles in Brunssum Laatste kans voor halonen en CFK's! Afgesloten voor vrachtverkeer Scheiden van afval? Goed voor uw beurs! Aanpassing T-kruising Inleveren asbest Trottoirs maken plaats voor groen Papier ophalen Toewijzing gehandicaptenparkeerplaats Zwerfafval? In de afvalbak! Verkeersspreekuur
BOUWEN IN BRUNSSUM: STEDELIJKE VERNIEUWING IN BRUNSSUM: Hou rekening met het Bouwstoffenbesluit Hoogste punt bereikt! Vergadering commissie Ruimtelijke Kwaliteit Sloop Heufke gestart Nieuwe Woningwet per 1 januari 2003 250 zorgwoningen voor ouderen en gehandicapten in Brunssum
Bouwen zonder vergunning? Stedelijke vernieuwing in Brunssum-Noord Is mijn aan- of uitbouw vergunningsplichtig? Bouw zorgcomplex Emma gestart
De behandeling van uw aanvraag bouwvergunning Beperkte overlast bouw Emmastaete
Mijlpaal in bouw Brede Maatschappelijke Voorziening in Brunssum-Oost Hoogste punt bereikt!

De bouw van de Brede Maatschappelijke Voorziening in Brunssum-Oost heeft het hoogste punt bereikt. Op vrijdag 14 november wordt die mijlpaal gevierd met een bijeenkomst op de bouwplaats. Aansluitend is er een gezellig samenzijn in de kantine van SV Brunssum. De bewoners van Brunssum-Oost zijn van harte uitgenodigd om deze viering bij te wonen.

Op vrijdag 14 november zullen de wethouders Dieudonné Akkermans en Jan Steiner het bereiken van het hoogste punt symboliseren met een officiële handeling. Vervolgens kunnen de aanwezigen de vorderingen van de bouw ter plekke bezichtigen, waarna er een gezellig samenzijn is in de nabijgelegen kantine van SV Brunssum. De ontvangst is om 14.30 uur op de bouwlocatie aan De Insel. De afsluiting is rondom 17.00 uur. Alle inwoners van Brunssum-Oost zijn voor deze middag van harte uitgenodigd.

Bouw
De bouw van de Brede Maatschappelijke Voorziening in Brunssum-Oost verloopt voorspoedig. In de eerste maanden van 2003 is begonnen met de bouw, de oplevering is voorzien voor april 2004. De Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV) is een plek waar voorzieningen voor onderwijs, kinderopvang, maatschappelijk werk en sport worden ondergebracht. In Brunssum-Oost komt de BMV aan De Insel, tussen het Atrium en de sportvelden van SV Brunssum. Het gebouw heeft straks een vloeroppervlakte van circa 3.800 vierkante meter.

Nieuwe basisschool
De Brede Maatschappelijke Voorziening in Brunssum-Oost zal straks, vanaf 2004, onderdak bieden aan een basisschool. Die basisschool zal gevormd worden uit de huidige basisschool Dol-Fijn en een deel van de basisschool St. Jozef (namelijk de voormalige Tarcisiusschool). Verder vinden ook andere instanties onderdak bij de BMV, zoals kinderopvang (voor vier groepen) en een peuterspeelzaal (voor twee groepen). Er komt ook een gymzaal, een handvaardigheidsruimte, een wijksteunpunt en een ouderensteunpunt. Voor jongeren komt er een aparte ruimte (op speciaal verzoek van de buurt en de gebruikers). Tenslotte beschikt de BMV ook over een kantine.

Al die instanties krijgen in de BMV hun eigen ruimten maar -en dat is het grote voordeel van de gezamenlijke locatie- ze maken ook gebruik van algemene voorzieningen. Een paar voorbeelden. Zo zouden de peuterspeelzaal en de kinderopvang gebruik kunnen maken van het speellokaal van de basisschool. Buiten schooltijden zou dat speellokaal gebruikt kunnen worden door anderen. Sportclubs, bijvoorbeeld, of een (ouderen) gymclub, of als plek waar zwangerschapsgymnastiek wordt georganiseerd. De BMV wordt dus méér dan een plek voor allerlei instanties. Het wordt een plek waar iedereen in Brunssum-Oost straks terecht kan. Een plek met een duidelijke zorg- en buurtfunctie. Een plek dus voor jong en oud, voor sport en welzijn, voor hulp en educatie, voor een avondje uit of een dagje ontspannen.

Internet
Wie alvast een goede indruk wilt krijgen van de Brede Maatschappelijke Voorziening in Brunssum-Oost kan een kijkje nemen op de eigen website, www.bmv-oost.tk. Daar kunt u gewone tekeningen en 3-D tekeningen opvragen, een 3-D animatie bekijken, en aan de hand van een maquette zien waar en hoe het nieuwe gebouw komt te liggen. Ook verschaft de website informatie over de gebruikers en welke ruimte zij straks krijgen. Tenslotte vindt u op de site ook nog een serie bouwfoto's die het verloop van de bouw laten zien.

---

Informatie-avond Oude Markt

De gemeente Brunssum organiseert op maandag 17 november een informatie-avond over de nieuwe inrichting van de Oude Markt en omgeving. Tijdens deze avond wil de gemeente inventariseren welke ideeën en voorkeuren er leven onder de direct omwonenden van de Oude Markt. De avond begint om 19.30 uur en vindt plaats in Café "De Ouwe Mert" (café Egge) aan de Oude Markt. De direct omwonenden van de Oude Markt en de Dorpstraat zijn van harte uitgenodigd om deze bijeenkomst bij te wonen.

De gemeente wil graag het gebied rondom de Oude Markt opnieuw inrichten. Daarbij gaat het niet alleen om de Oude Markt zelf, maar ook om de Brigidahoeve, het voorplein bij de St Gregorius-kerk en het gedeelte Dorpstraat tussen de Oude Markt en de Kerkstraat. Dat gebied kent nu nog te weinig samenhang en mist de uitstraling die hoort bij een stadsdeel met zo'n rijke historie. Vandaar dat de gemeente aan de slag wil met herinrichting. Zo wil de gemeente de pleinfunctie van de Oude Markt in ere herstellen, de trappentuin bij In den Kloostertuyn restaureren en de inrichting van het voorplein bij de St. Gregoriuskerk beter ordenen.

Ideeën gevraagd
De gemeente wil graag met de direct omwonenden van de Oude Markt van gedachten wisselen over de herinrichtingsplannen. Daarvoor belegt zij op maandag 17 november een informatie-avond. Tijdens die bijeenkomst zal wethouder J. Palmen een toelichting geven op mogelijke oplossingen. Vervolgens worden de bewoners uitgenodigd om op de voorstellen te reageren en met eigen ideeën te komen.

De avond is voor iedereen toegankelijk. Met name de direct omwonenden van de Oude Markt en de Dorpstraat zijn van harte uitgenodigd om samen met wethouder J. Palmen te discussiëren over de toekomst van hun stadsdeel.

---

Uitnodiging

Op vrijdag 21 november 2003 staan de wethouders G.M.J. Janssen en J.M.H. Palmen, en het raadslid M.Th. de Bruijn stil bij het feit dat het in november 25 jaar geleden is dat ze werden beëdigd als raadslid van de gemeente Brunssum.

Tijdens een speciale receptie willen ze graag deze mijlpaal samen met de inwoners van Brunssum vieren.

U bent van harte uitgenodigd voor deze receptie, die vanaf 16.30 uur wordt gehouden.

De receptie vindt plaats in de Burgerzaal van het Bestuurscentrum, Lindeplein 1, Brunssum.

---

Gemeente Brunssum kiest voor verantwoorde sanering Emmaterrein Raad van State: correctiebevel Provincie voor Emmaterrein geschorst

De Raad van State heeft het correctiebevel van de Provincie Limburg voor het Emmaterrein geschorst. De Provincie legde in juli 2003 aan de gemeente Brunssum het correctiebevel op, waarbij de gemeente Brunssum werd gesommeerd om alsnog het Emmaterrein te saneren volgens de doelstellingen van het saneringsplan uit 1996 en zulks te doen binnen de termijn van één jaar. Door de uitspraak van de Raad van State op 3 november 2003 is dit correctiebevel nu effectief van de baan. De gemeente Brunssum gaat er vanuit dat de Provincie rekening houdt met deze uitspraak bij de behandeling van het door de gemeente ingediende eigen saneringsplan.

De Raad van State besloot om het correctiebevel te schorsen omdat de Provincie Limburg niet aannemelijk kon maken waarom het bevel binnen één jaar uitgevoerd moest worden. Verder was de Raad van State van mening dat de Provincie zelf ook niet overtuigd is van de noodzaak van het correctiebevel omdat uit het verweer van de Provincie blijkt dat ook volstaan kan worden met saneringsmaatregelen op het Emmaterrein die minder ver gaan dan het correctiebevel voorschrijft.

Saneringsplan 2002
De gemeente Brunssum diende op 21 november 2002 een aangepast saneringsplan in bij de Provincie Limburg. In dat saneringsplan 2002 gaat de gemeente verder dan GGD en TNO: die adviseerden, na uitputtende bodemonderzoeken, dat de huidige bodemkwaliteit van het Emmaterrein van dien aard is dat er hoogstens enkele sanerende maatregelen nodig zijn om het Emmaterrein geschikt te maken voor wonen met tuin. De gemeente Brunssum wil echter verder dan dat gaan. Over het Emmaterrein hangt de erfenis van het saneringsplan 1996 en van de emoties die de verschillende (bodem)onderzoeken hebben opgeroepen. Op het Emmaterrein moet iets 'goed' worden gemaakt. Vandaar dat de gemeente een uitputtend aantal mogelijkheden heeft bekeken om te komen tot een sanering die recht doet, niet alleen aan de wettelijke vereisten, maar ook aan de verwachtingen die leven onder de bevolking en de politiek van Brunssum.

De voorgestelde sanering ligt nadrukkelijk in de lijn van de oorspronkelijke saneringsmaatregelen die werden voorgesteld in het saneringsplan 1996: het aangepaste saneringsplan heeft tot gevolg dat er op circa 42 percelen graafwerkzaamheden verricht moeten worden (ruim een kwart van het totale aantal) en dat op deze plekken een leeflaag van twee meter komt, alsmede een signaleringslaag. De overige percelen (circa 115) voldoen aan de uitgangspunten van het saneringsplan uit 2002.

Correctiebevel
Op 6 mei 2003 deelde de Provincie Limburg de gemeente Brunssum mee dat Gedeputeerde Staten goedkeuring heeft onthouden aan de voorgestelde sanering. In plaats daarvan kwam de Provincie met een eigen aanpak: op 29 juli 2003 vaardigde zij een correctiebevel uit, waarbij de gemeente Brunssum werd gesommeerd om alsnog het Emmaterrein te saneren volgens de doelstellingen van het saneringsplan uit 1996 en zulks te doen binnen de termijn van één jaar. De gemeente Brunssum stapte vervolgens naar de Raad van State met het verzoek om een voorlopige voorziening omdat de gemeente van mening is dat het opleggen van het correctiebevel niet constructief is en alleen maar leidt tot vertragende procedures waarvan vooral de bewoners van het Emmaterrein nadeel ondervinden.

Goedkeuring
Nu de Raad van State het verzoek om een voorlopige voorziening heeft gehonoreerd en het correctiebevel van de Provincie Limburg heeft geschorst, gaat de gemeente Brunssum ervan uit dat het ingediende eigen saneringsplan uit november 2002 een goede basis vormt voor een verantwoorde sanering van het Emmaterrein. Een sanering die een goede balans treft tussen de doelstellingen van 1996 en de verwachtingen en behoeftes van de bewoners anno 2003.
De gemeente Brunssum hoopt dan ook dat op korte termijn gestart kan worden met de uitvoering van de sanering, het herwinnen van het vertrouwen van de burgers van Brunssum (in het bijzonder de bewoners van het Emmaterrein), en het verbeteren van het imago van het Emmaterrein. De gemeente Brunssum streeft naar een hoogwaardig woongebied. Dat was altijd al het belangrijkste uitgangspunt voor het Emmaterrein, en dat blijft ook het leidende principe bij de aanvullende sanering.

---

Vanaf vrijdag 14 november:
Rotonde Maastrichterstraat geopend

De nieuwe rotonde op de kruising Maastrichterstraat / Trichterweg / Marebosjesweg / Het Ambacht is klaar. In de loop van vrijdag 14 november wordt dit weggedeelte weer vrijgegeven voor het verkeer.

De nieuwe rotonde op de Maastrichterstraat/Trichterweg is een zogenaamde mini-rotonde, zonder gescheiden fietspaden. Bij de rotonde zijn zebrapaden aangebracht. Voor de aanleg van de rotonde was het nodig om de parkeerplaats en parkeerstroken op deze plek aan te passen.
Via de rotonde worden de aanliggende wijken op een veilige wijze op het hoofdwegennet aangesloten. Met de aanleg van de zebrapaden komt de gemeente tegemoet aan het verzoek van omwonenden en buurtbewoners om op deze plek een goede oversteekvoorziening voor voetgangers te creëren.

---

Raadsvergadering op 11 november 2003 Op donderdag 20 november vindt er een vergadering plaats van de Een overzicht van de bouwplannen die de commissie op donderdag 20 de publieksbalie. U kunt dit overzicht raadplegen op woensdag 19 en donderdag 20 november tijdens openingsuren (08.30 tot 12.30 uur, op woningen). Verder is er ook woonruimte voor zowel mensen met een verstandelijk handicap als voor mensen met een (zwaar) lichamelijk handicap. Het uitgangspunt van het nieuwe zorgcomplex is om ouderen en hulpbehoevenden kwaliteit in wonen en leven te bieden, waarbij de zelfstandigheid van de bewoners zo goed mogelijk wordt beschermd. gehandicapten). De Stichting Fokus beschikt over 15 zogenaamde Fokus-woningen, ondergebracht in de vleugels voor aanleunwoningen, waar mensen zelfstandig en waardig kunnen wonen. Tevens wordt in een vleugel van aanleunwoningen 24 woningen voor bewoners van de Stichting Philadelphia gebouwd.
Het eerstvolgende spreekuur is op dinsdag 25 november 2003.