Gemeente Haarlem


12 november 2003

220/2003
Gemeente Haarlem, sector Publieksdienst

Persbericht



Het college van b&w stelt voor om mee te doen aan Collectief Vraagafhankelijk Vervoer

Voorwaarde is dat Provincie meefinanciert

Het college van b&w stelt voor om mee te doen aan het Collectief Vraagafhankelijk Vervoer (CVV) dat per 1 juli 2004 zal starten. Dat heeft het college van b&w op 11 november 2003 besloten na kennisname van de inspraakreacties. Het besluit is genomen onder de voorwaarde dat overeenstemming met de provincie komt over de financiering.

Het CVV is geïnitieerd door de omliggende gemeenten van Zuid-Kennemerland en de Provincie Noord-Holland. Het CVV is openbaar vervoer in de vorm van taxivervoer toegankelijk voor iedereen. Het heeft als doel de zorgplicht in het kader van de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) te waarborgen en om een aanvulling te bieden op het openbaar vervoer. Het CVV zal in de regio's Zuid-Kennemerland en de IJmond gaan rijden. Het CVV vervangt ook het speciale gehandicaptenvervoer dat nu door Mobimax wordt verzorgd.

De invoering van het CVV zal voor de huidige en de nieuwe klanten voordelen opleveren. Iedereen kan mee met het CVV en door de samenwerking met de regio IJmond is het vervoersgebied flink uitgebreid. Ook kan er verder gereisd worden met het Wvg-tarief, van nu vijf naar straks zes zones vanaf elk instappunt binnen de regio. De begintijd is bovendien vervroegd naar 6 uur 's ochtends.

De inspraakreacties
Naar aanleiding van de inspraakreacties heeft de gemeente Haarlem een aantal wijzigingsvoorstellen gedaan waaronder de instelling van een onafhankelijke klachtencommissie, een verankering van de gemeentelijke verantwoordelijkheid voor het Wvg-vervoer en de instelling van een inspraakorgaan waarin de gebruikers van het vervoer zijn vertegenwoordigd.

Financiering
Het besluit van b&w is genomen onder voorwaarde dat de gemeente en de provincie overeenstemming bereiken over de financiering. De bekostiging van het ouderen- en gehandicaptenvervoer komt net als nu uit het Wvg-budget van de gemeente. De dekking voor het openbaar-vervoerdeel van het CVV is echter nog niet rond. Het college heeft al eerder laten weten geen mogelijkheden te zien om deze kosten ten laste van de gemeente Haarlem te laten komen. De komende weken zal er opnieuw met de provincie worden onderhandeld over de kosten.

Meriam Juthan/afdeling Klantenservice & Communicatie
023-5114398
023-5115171
---- --