Openbaar Ministerie

Leeuwarden, 12 november 2003

Opnieuw vier aanhoudingen in zaak Dokkum

De politie Fryslân heeft vandaag opnieuw vier jongemannen aangehouden in de zaak Dokkum. Het betreft vier inwoners van de gemeente Dantumadeel van 13, 14 (twee keer) en 15 jaar.
Ook zij worden ervan verdacht dat zij voorbereidingshandelingen hadden getroffen voor een brandstichting in het Asielzoekerscentrum in Dokkum.
Drie van hen zijn vrijdagavond 24 oktober jl. ook al aangehouden op verdenking van het gooien met stenen en kluiten naar het Asielzoekerscentrum en haar bewoners.

Afgelopen maandag 10 november jl. heeft de politie Fryslân ook al vijf jongeren aangehouden op verdenking van voorbereiding brandstichting in het Asielzoekerscentrum in Dokkum.
Alle vijf verdachten zijn maandag in verzekering gesteld. De twee minderjarige verdachten (een jongeman van 14 jaar uit Dokkum en een jongeman van 15 jaar uit de gemeente Dantumadeel) worden vandaag weer vrijgelaten.
De rechter-commissaris toetst vanmiddag de inverzekeringstelling van de drie meerderjarige verdachten (jongemannen van 18 jaar uit de gemeente Dantumadeel) en beslist of zij nog eens voor drie dagen mogen worden vastgehouden.
De drie meerjarige verdachten worden er ook van verdacht dat zij in de nacht van 17 op 18 oktober jl. ruiten hebben ingegooid van een woonunit van het Asielzoekerscentrum in Dokkum.

De politie Fryslân verwacht na vandaag geen nieuwe aanhoudingen meer te verrichten in de zaak Dokkum.