Programmabureau Advies Overheid.nl

Publieksvriendelijk digitaal informatiesysteem opent historische friese grondregisters

Tot nu toe moeilijk toegankelijke Friese grondregisters van voor het jaar 1832 zullen voor het publiek gemakkelijk via de computer thuis beschikbaar komen. Door een nog te ontwikkelen digitaal informatiesysteem wordt het grondbezit voor de gehele provincie Frysln (exclusief de binnensteden) over de periode 1640-1832 digitaal in kaart gebracht.

De Fryske Akademy zal de uitvoering van het geografisch historisch informatiesysteem Frysln leiden. De Akademy werkt daarbij nauw samen met Tresoar (Ryksargyf) en draagt zorgt voor de cordinatie tussen de drie noordelijke provincies.

Gedeputeerde Staten hebben hiertoe besloten omdat zij het project een culturele activiteit van provinciaal belang achten. Bovendien biedt het project aanknopingspunten voor een breed gedragen studie van Frysln waarbij cartografisch materiaal wordt verbonden aan grondregisters van voor het jaar 1832.
Het Rijk heeft voor twee jaar een substantile bijdrage van in totaal 120.000 aan de provincie Frysln ter beschikking gesteld.

Het geografisch historisch informatiesysteem Frysln voor 1832 is onderdeel van het projectplan Noordelijk Digitaal Erfgoedplein. Dit plan is in maart 2003 namens de drie noordelijke provincies bij het rijk ingediend door de provincie Drenthe. Het ministerie van OCenW gaf op 1 september jl. aan in het kader van Erfgoed Bereikbaar het noordelijk initiatief te willen steunen.
(Bron: bericht provincie Friesland)

www.ictu.nl