Gemeente Heusden


Stand van zaken nieuwe milieustraat en werf
Minder verkeersoverlast Duinweg in toekomst 12-11-2003 Op maandag 10 november is de milieuvergunning voor de nieuwe milieustraat aan de Duinweg in Drunen ter inzage gelegd door de provincie. Een goed moment om inwoners te informeren over de stand van zaken van de nieuwe milieustraat en werf.

Voordat de gemeente Heusden een nieuwe milieustraat en werf kan bouwen, moeten een aantal formele procedures doorlopen worden. Belangrijk is de milieuvergunning. Zoals gezegd is deze maandag door de provincie ter inzage gelegd. Daarnaast is er een nieuw bestemmingsplan gemaakt. Deze is op 30 september 2003 goedgekeurd door de gemeenteraad van Heusden. Ook deze ligt nu bij de provincie, die er goedkeuring aan moet geven.

Nu er schot zit in de procedures, kan de gemeente Heusden aan de slag met het ontwerp van de milieustraat en de werf. Het definitieve ontwerp zal ongeveer eind 2004 klaar zijn.

Betere verkeersdoorstroming
Een onderwerp dat veel aandacht krijgt bij de nieuwe milieustraat en werf is verkeer. Zoals bekend, zijn er op dit moment (vooral op zaterdagen) opstoppingen op de Duinweg. Dit is niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk. In de nieuwe situatie wordt dit probleem opgelost met een drietal maatregelen. Als eerste krijgt de milieustraat op eigen terrein een opstelruimte voor autos, waardoor de autos niet meer op de Duinweg hoeven te wachten. De tweede maatregel is een logische route over de milieustraat, waardoor inwoners sneller de milieustraat doorlopen. Hierdoor worden wachtrijen korter en de verkeersopstopping dus minder. Tot slot komt er een aparte uitrit. Ook dit bevordert de verkeersdoorstroming.

Wat de nieuwe centrale werf betreft, deze zal nauwelijks extra verkeer met zich mee brengen. De meeste Buitendienstmedewerkers werkten altijd al in Drunen. Het aantal medewerkers dat nu extra van Heusden en Vlijmen naar Drunen komt is klein. Daar komt bij dat verreweg het meeste verkeer toch van en naar de milieustraat gaat. En deze is jaren geleden al gecentraliseerd, waardoor er in de nieuwe situatie geen extra verkeer zal komen.

Minder geluid
In het kader van de milieuvergunning heeft de gemeente een geluidsonderzoek laten doen. Naar aanleiding hiervan worden een aantal maatregelen getroffen.

Op dit moment staat er geen geluidwerende muur om de houtversnipperaar. Dit apparaat zorgt dus voor nogal wat geluid. Hoewel dit toegestaan is, kan dit toch erg storend zijn. In de nieuwe situatie wordt daarom een geluidwerende muur rondom de versnipperaar geplaatst. Hiermee voldoen we dan aan de strengste geluidsnormen. Eventuele geluidsoverlast zal dus enorm afnemen.

Daarnaast plaatst de gemeente nog twee geluidwerende muren. Deze zijn bedoeld om overige geluiden van de milieustraat richting de Duinweg en Heidijk tegen te houden. Ook in het ontwerp van de nieuwe werf wordt rekening gehouden met geluiden die van de werf kunnen komen. De bebouwing wordt namelijk in een U-vorm om de werf heen geplaatst. Op die manier ontstaat er dus een geluidswal.

Geen gronddepot
Er is eerder gesproken over een gronddepot op de nieuwe milieustraat. Deze komt er niet. Wel zullen inwoners kleine hoeveelheden schone tuingrond kunnen aanbieden.

Vooruitblik
Er moeten dus veel procedures doorlopen worden, voordat er daadwerkelijk een schop in de grond gezet kan worden. Er gaan onder andere allerlei inspraak- en bezwaarprocedures aan vooraf. Wanneer de gemeente Heusden dus werkelijk kan beginnen met verbetering van de situatie aan de Duinweg, hangt onder andere af van het aantal bezwaren dat tijdens deze procedures ingebracht wordt. Daarom is het nu nog moeilijk te zeggen wanneer er werkelijk gestart wordt.