CBS

Voorgenomen bezuiniging schiet gaten in cbs programma

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft recent een bezuiniging van 5,1 miljoen euro opgelegd gekregen. Eerdere bezuinigingen werden gerealiseerd door efficiencymaatregelen. In de periode 2000-2003 gingen 300 banen verloren. Mede door de bezuiniging van het kabinet Balkenende I zullen nog eens 115 banen worden geschrapt. Bij deze bezuinigingen bleef het statistisch werkprogramma onaangetast. De recent opgelegde bezuiniging (Balkenende II) zal echter onvermijdelijk wél gevolgen hebben voor het programma van statistieken. Om invulling te geven aan deze bezuiniging zullen de statistieken met betrekking tot de onderwerpen leefsituatie (o.a. gegevens over gezondheid, rechtsbescherming en veiligheid), cultuur, vrijetijdsbesteding en milieu worden geschrapt. Het schrappen van statistieken over deze thema's betekent een gevoelige aantasting van het werkprogramma van het CBS.

De Ondernemingsraad van het CBS zal zich tot het uiterste inspannen om de politiek te bewegen de voorgenomen bezuiniging in te trekken. Met een aantal leden van de Tweede Kamer is reeds gesproken over de gevolgen. Op korte termijn zal een petitie aangeboden worden aan de voorzitter van de vaste commissie van Economische Zaken. Aandacht zal worden gevraagd voor de mogelijke afbreuk van een groot democratisch goed; een onafhankelijk, objectief Statistisch Bureau. Politiek, overheid, bedrijven en samenleving zullen immers over de genoemde thema's geen cijfers meer van het CBS ontvangen.

Om een indruk te geven welke gevolgen de bezuiniging heeft voor het werkprogramma van het CBS een paar voorbeelden. Geen cijfers meer over vrijetijdsbesteding, museumbezoek, sportaccommodaties en -organisaties en overheidsuitgaven aan cultuur, recreatie en sport. Geen gegevens ter onderbouwing van afspraken vastgelegd in het Kyoto-protocol en over belasting van het milieu door afvalstoffen. Geen informatie over slachtoffers en daders van misdrijven, over de gezondheid en over leefstijlen.

De meest getroffen gebruikers zijn de departementen en instellingen zoals het Sociaal Cultureel Planbureau en het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne en universiteiten.

Contactpersonen:
Jaap Blankenberg, voorzitter OR CBS
Telefoon: 070 - 337 5289
E-mail: jbng@cbs.nl

Willem Molenaar, plv voorzitter OR CBS
Telefoon: 070 - 337 4357
E-mail: wmor@cbs.nl

Hille Wesseling, plv voorzitter OR CBS
Telefoon: 045 - 570 6314
E-mail: hwsg@cbs.nl

Marius Reitsema, secretaris OR CBS
Telefoon: 070 - 337 4302
E-mail: mrta@cbs.nl

PB03-813
12 november 2003
12.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Mededeling Ondernemingsraad