Gemeente Haarlem


12 november 2003

221/2003
Gemeente Haarlem, sector Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht



Haarlem controleert afvoer op platte daken

Als er te veel water op een plat dak blijft staan, kan het dak instorten. Een jaar geleden heeft de hevige regenval in Nederland dan ook gezorgd voor het instorten van enkele daken. Naar aanleiding hiervan heeft de gemeente in opdracht van het ministerie van VROM gekeken waar er in Haarlem gebouwen met een groot plat dak staan. Hierbij is vooral gekeken naar gebouwen die voor het publiek toegankelijk zijn zoals winkels, sporthallen en zwembaden.

Hevige regenval
Bouwtoezichters van de gemeente Haarlem hebben verschillende panden onderzocht op hun waterafvoer. Als er namelijk teveel water op een plat dak blijft staan, kan het dak instorten. Met de hevige regenval van vorig jaar zijn er enkele platte daken ingestort. Ook een deel van het dak van de Ikea in Amsterdam is ingestort door een te grote belasting van water.

Onderzoek
Het ophopen van water op platte daken heeft te maken met een gebrek aan afvoer. Bouwtoezichters hebben daarom gekeken of er voldoende waterafvoeren op het platte dak aanwezig waren. Maar naast te weinig regenpijpen kunnen regenpijpen ook verstopt raken of last hebben van een overbelaste riolering. Daarom is er ook gekeken of de platte daken over een noodafvoer beschikten.

Risicopanden
Aan de hand van dit onderzoek heeft de gemeente een lijst met risicopanden gemaakt. Hierop staan rond de 50 panden vermeld. De eigenaren van deze panden krijgen een brief waarin staat welke maatregelen ze moeten nemen.



Irene Schijf/afdeling PO&C
023-5113867

---- --