Provincie Limburg

Provinciale sportdag voor mensen met een handicap (248) Subsidie 70.000,-

Gedeputeerde Staten stellen 70.000,- subsidie beschikbaar voor het project Gehandicaptensport 2003 van Symbiose. In het kader van het project worden twee aparte provinciale sportdagen voor lichamelijk gehandicapten en voor verstandelijk gehandicapten georganiseerd. Onderdeel van het project is tevens een minisymposium over de inbedding van gehandicaptensport binnen de 'reguliere' sport.

De Provincie Limburg heeft in haar sportbeleid onderkend dat actieve en passieve sportdeelname door mensen met een functiebeperking bijdraagt aan de sociaal-maatschappelijke integratie. Het project Gehandicaptensport 2003 is een impuls om tot die gewenste participatie en integratie in de Limburgse samenleving te komen. Voor de realisatie van het project werkt Symbiose samen met NebasNsg en met het Huis voor de Sport.

Activiteiten
De Provinciale sport- en speldag voor lichamelijk gehandicapten wordt gehouden op 28 november 2003 in het Sport- en Recreatiecentrum Glanerbrook in Geleen. Er worden 200 deelnemers verwacht. Naast verschillende doe-activiteiten zijn er ook demonstraties. Door (top)sporters met en zonder handicap samen met elkaar te laten sporten wordt duidelijk gemaakt dat integratie heel goed mogelijk is. De begeleiding wordt georganiseerd vanuit de instellingen samen met vele vrijwilligers. In het voorjaar van 2004 wordt de provinciale sportdag voor verstandelijk gehandicapten gehouden. Het programma bestaat uit activiteiten die de doelgroep al in verenigingsverband beoefent. Daarnaast zijn er verschillende spel- en animatieonderdelen. Ongeveer 500 deelnemers worden er verwacht. Ook hier is de begeleiding georganiseerd vanuit de instellingen samen met vele vrijwilligers. Op dezelfde dag wordt er een minisymposium gehouden. Het centrale thema is de organisatorische integratie van de sport voor mensen met een beperking binnen de reguliere sport. Het symposium richt zich op bestuurders, beleidsmakers, directies van instellingen en sportbonden. Symbiose organiseert in samenwerking met NebasNsg een overlegplatform voor gehandicaptenorganisaties. Het overleg richt zich op een betere afstemming van vraag en aanbod van sport- en spelactiviteiten voor mensen met een functiebeperking en de witte vlekken in het sportaanbod.

Europees Jaar van mensen met een handicap
Het project Gehandicaptensport 2003 sluit aan bij de activiteiten rond het Europees Jaar van mensen met een handicap in 2003 van de Raad van de Europese Unie.
12-11-2003 13:26