Gemeente Rotterdam

Nr. 198
12 november 2003

Subsidie Steunpunt Wonen deels afgebouwd

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten na 2004 de subsidie aan het Steunpunt Wonen deels af te bouwen en deels om te bouwen. Het besluit vloeit voort uit de discussienota 'Gemeentelijke visie op bewonersondersteuning en de subsidierelatie met Steunpunt Wonen'.

Verschillende taken die het Steunpunt Wonen nu nog uitvoert, acht het College niet meer noodzakelijk. Uit de 'Gemeentelijke visie' blijkt bijvoorbeeld dat de gemeente Rotterdam ernaar streeft dat bewoners zelf voor hun belangen opkomen. Bewonersondersteuning door onder andere opbouwwerkers is structureel aanwezig en georganiseerd per deelgemeente. Het ondersteunen van de inbreng van bewoners bij bijvoorbeeld herstructurerings- of nieuwbouwprojecten valt onder de verantwoordelijkheid van de initiatiefnemers. Zij moeten begrijpen dat een actieve rol van bewoners van invloed kan zijn op het resultaat van hun projecten.

Voor stedelijke beleidsontwikkeling is er volgens het College geen noodzaak om een bewonersorganisatie of platform in stand te houden dat spreekt uit naam van de Rotterdamse bewoners. Daarvoor lopen de belangen van de bewoners teveel uiteen. Andere taken van het Steunpunt Wonen, zoals bijvoorbeeld het verstrekken van informatie over huren en huurwoningen, kunnen worden ondergebracht bij het City Informatiecentrum (CIC).

De makelaarsfunctie en huurteamfunctie kunnen volgens het College wel aan het Steunpunt Wonen worden uitbesteed. De makelaarsfunctie houdt in dat het Steunpunt Wonen actieve bewoners ondersteunt. Bijvoorbeeld door het geven van informatie over instanties en (commerciële) organisaties in Rotterdam die bewonersondersteunende diensten aanbieden en door het adviseren bij en informatie geven op het gebied van zelfbeheer, groepswonen en wooncomplexen. De bewonersondersteuning door huurteams bestaat uit hulp aan huurders van particuliere huurwoningen voor afstemming van de huurprijs op de kwaliteit van de woningen. De huurteams leggen huisbezoeken af bij particuliere huurwoningen en onderzoeken of de huurprijs in overeenstemming is met de kwaliteit van de woning. De doelmatigheid van de huurteams heeft zich in het verleden bewezen. De huurteams zijn en blijven noodzakelijk om individuele bewoners te ondersteunen en misstanden in de huursector tegen te gaan.

Voor het Steunpunt Wonen betekent het collegebesluit dat de jaarlijkse subsidie van E 1.571.574 wordt teruggebracht tot het indicatieve bedrag van E 662.250 (ongeveer E 406.500 voor de huurteamfunctie en E 255.750 voor de makelaarsfunctie).

Het afbouwen van de subsidie betekent niet dat het Steunpunt Wonen geen rol van betekenis meer kan spelen in de stad. Waar nodig zal het Steunpunt Wonen gevraagd worden om bij bepaalde projecten offertes uit te brengen. De onderhandelingen met betrekking tot de af- en ombouw van de subsidie gebeuren in nauw overleg met het Steunpunt Wonen.

noot voor de redactie/