VVD




Pieter Hofstra (VVD): hardere afspraken met minister over woonbeleid

VROM-woordvoerder Pieter Hofstra (VVD) wil hardere afspraken maken met de minister over het woonbeleid. De ingezakte woningmarkt moet een nieuwe impuls krijgen om te herstellen. In de visie van Hofstra moeten er nieuwe huizen worden gebouwd op meer locaties. Er moet meer ruimte worden gecreëerd voor de burger om te wonen alsmede belemmeringen uit de weg geruimd om dit te realiseren. Daarom pleit Hofstra voor een meer liberaal ruimtelijke-ordeningsbeleid: meer ruimte en minder hinderlijke regelgeving.

Bij het huurbeleid plaatst Hofstra een aantal kritische kanttekeningen. Zo vindt hij het huidige huurbeleid te weinig marktconform en is er nauwelijks een relatie tussen de kwaliteit van de woningen en de kosten. Door kunstmatig lage huren is er ook amper doorstroming en dat is nadelig voor starters op de woningmarkt. Doordat de markt volgens Hofstra potdicht zit blijven particuliere investeringen uit. Het huurbeleid met de daaraan parallel lopende huidige huursubsidie is niet houdbaar op termijn. Versobering van huursubsidies is nodig en volgens Hofstra moet het huursubsidiebeleid simpeler worden gemaakt en meer op hoofdlijnen worden gestoeld. Hofstra pleit tijdens de begrotingsbehandeling ook voor de bevordering van het eigen woningbezit. Hij pleit dan ook voor een samenwerking tussen VROM, BiZa en Financiën voor een integrale visie op het eigen woningbezit.

De VVD wil de komende periode ook een offensief zien richting malafide particuliere verhuurders en krakers. Er dient een streng verbod te komen op deze praktijken. Hofstra wil vergaande huurbescherming voor tijdelijke huur opheffen om kraken overbodig te maken. Ook moet de verstoorde verhouding tussen overheid en bouwsector worden verbeterd bijvoorbeeld via een zware tijdelijke commissie.

Voor meer informatie

Pieter Hofstra: p.hofstra@tweedekamer.nl

11 november 2003