VVD



12 nov 2003 - Hoofdpunten over milieu bij VROM-begroting

Begroting van ministerie van VROM

Milieu Hoofdpunten door VVD-Kamerlid Paul de Krom (woordvoerder duurzame ontwikkeling)

Kyoto Verdrag

De VVD fractie vindt de uitspraken van Staatssecretaris Van Geel over een post-Kyoto doelstelling van -30% ten opzicht van 1990 voorbarig. "Kyoto I is nog niet eens in werking getreden, bovendien willen wij eerst wel eens weten wat de maatschappelijke en economische gevolgen zijn van zo'n doelstelling" aldus De Krom. Het Kabinet moet inzetten op het aan boord halen van Rusland en daar alle inspanningen op richten.

Duurzame energie

"De VVD Tweede-Kamerfractie wil dat onderzoek en ontwikkeling van duurzame energietechnologieën hoog op te agenda van het Innovatieplatform komt te staan'', zegt VVD-milieuwoordvoerder Paul de Krom tijdens de VROM-begrotingsbehandeling op 11 november. De Krom is ervan overtuigd dat de omschakeling naar een duurzame energiehuishouding noodzakelijk is. ,,De gas- en olie voorraden nemen af. Als we niets doen gaan de de energieprijzen op lange termijn omhoog. We moeten voorkomen dat we te afhankelijk worden van het buitenland wat betreft onze energievoorzieningen'', meent De Krom. De oplossing van het toekomstige energievraagstuk ligt naar zijn mening bij het onderzoek en ontwikkeling van duurzame energietechnologieën. ,,Als we erin slagen de technologische ontwikkeling te versnellen, kunnen we die technologieën ook veel sneller en op veel grotere schaal inzetten.''

Milieuregels

Volgens de VVD is handhaving van milieuregels essentieel voor de bevordering van een duurzame leefomgeving. De kwaliteit van de handhaving gaat hand in hand met regelgevingskwaliteit. De lastendruk is in sommige gevallen te groot. ,,De nood bij kleine ondernemers is hoog", zegt De Krom. Hij begrijpt dat het kabinet daar nu een lans voor breekt, maar wil wel resultaat zien. Ook de invoering van vereenvoudigde regelgeving moet concreet op de werkvloer merkbaar zijn en dan wel op zeer korte termijn.

Luchtkwaliteit

,,De VVD-fractie is voor strenge luchtkwaliteitsnormen, maar die moeten wel haalbaar, uitvoerbaar en betaalbaar zijn. De VVD heeft vanaf het begin gewaarschuwd voor de gevolgen van de overspannen normen in de Europese kaderrichtlijn Luchtkwaliteit.'' Deze normen hebben er nu toe geleid dat de invoering van sommige regels in werkelijkheid te duur uitpakken en daar wil de VVD een einde aan maken. Het Kabinet moet ofwel maatregelen treffen om de 'hotspots' aan te pakken, ofwel met andere landen terug naar Brussel gaan om een oplossing te zoeken.

Energie Prestatie Regeling (EPR)

De VVD fractie staat terughoudend ten opzichte van subsidies. Het vrijwel geheel afschaffen van de EPR zou echter de doodsklap betekenen voor zonne-energiesector in Nederland. Dat zou leiden tot kapitaalvernietiging van de investeringen die in het verleden zijn gedaan. De Krom heeft dan ook gepleit voor het in gedeeltelijk behouden van de EPR.

Voor meer informatie

Paul de Krom p.dkrom@tweedekamer.nl

11 november 2003