Gemeente Voorschoten

Persberichten - Oprichting vrijwilligersfonds Voorschoten Uitgebracht op: woensdag 12 november 2003

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft op 4 november ingestemd met de oprichting van het Vrijwilligersfonds Voorschoten. Met het fonds geeft de gemeente Voorschoten uitvoering aan een aantal voornemens uit de Nota Vrijwilligersbeleid uit 2002. De oprichting van het Vrijwilligersfonds Voorschoten is één van de stappen in de ondersteuning van het vele werk dat de vrijwilligersorganisaties in Voorschoten verrichten.

De vrijwilligersorganisaties in Voorschoten ontvangen binnenkort een brief waarin onder meer informatie wordt gegeven over de mogelijkheden, voorwaarden en procedure van het 'Vrijwilligersfonds Voorschoten'. In januari 2004 krijgen de vrijwilligersorganisaties een formulier toegezonden waarmee zij een beroep kunnen doen op een donatie uit het Vrijwilligersfonds Voorschoten.

Het fonds geeft financiële ondersteuning wanneer organisaties de deskundigheid van hun vrijwilligers willen bevorderen. Daarmee geeft het fonds een impuls aan de kwaliteit van het vrijwilligerswerk. Daarnaast ondersteunt het fonds activiteiten voor werving van nieuwe vrijwilligers. Met het financieren van jubilea en activiteiten die zijn gericht op waardering van hun vrijwilligers, kan de gemeente haar waardering uitspreken voor vrijwilligersorganisaties.

Een voorbeeld van activiteiten waarvoor de vrijwilligersorganisaties een bijdrage kunnen aanvragen, zijn training of scholing van het vrijwilligerskader. Ook het vieren van een 10-jarig bestaan van de organisatie, gecombineerd met een feest als waardering voor vrijwilligers komt in aanmerking voor een financiële bijdrage.

Het 'Vrijwilligersfonds Voorschoten' wordt tot en met 2006 gevoed met incidentele middelen. Een evaluatie in 2005 moet uitwijzen of het fonds het gewenste effect heeft en voortgezet moet worden.

In de Nota Vrijwilligersbeleid, die in 2002 is vastgesteld, zijn 13 beleidsvoornemens opgenomen. Enkele van de meer bekende uitgevoerde voornemens zijn de Vrijwilligersmarkt en de dit jaar voor het eerst uitgereikte Vrijwilligersonderscheiding. Met de oprichting van het Vrijwilligersfonds Voorschoten wordt invulling gegeven aan tweetal voornemens, namelijk opleiding/training en waardering/werving van vrijwilligers.


- einde bericht -