Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Metaal en electro is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

12-11-2003

Philips Drachten schrapt opnieuw fors

De Philips-concernleiding nadert de grenzen van het betamelijke. Strategische belangen gaan in Amsterdam, en bij de divisiedirectie in Amersfoort, kennelijk voor goudeerlijke Nederlandse belangen. Vakgroepbestuurder Piet Fortuin van CNV Metaal en elektro constateert droef gestemd dat zijn vermoeden, dat het allemaal nóg erger wordt, nu door Philips wordt bevestigd. Philips wil in Drachten opnieuw honderd arbeidsplaatsen schrappen door de fabricage van scheerapparaatmotoren naar China te verplaatsen.

Medio september kondigde het concern al aan dat in Drachten 180 arbeidsplaatsen verdwijnen door het overhevelen van productie naar China. Toen werd tevens duidelijk dat de directie nog dieper wilde graven naar besparingen.
Die hebben ze dus nu gevonden, constateert Fortuin cynisch. Zijn cynisme komt voort uit het feit dat berekeningen laten zien dat motorenproductie in China op dit moment helemaal niet goedkoper is dan handhaving in Drachten. De fabriek in Drachten, en de mensen die daar werken, hebben er echt alles aan gedaan om zo efficiënt mogelijk te werken. Met succes. Succes echter wat ze kennelijk in de Philips-top geen bal interesseert. Het strategische belang prevaleert. Men haalt de neus op voor de belangen van de Nederlandse medewerkers. Fortuin meent dat hij zo langzamerhand is uitgepolderd met de multinational. Zinnig overleg over invulling en behoud van werkgelegenheid in eigen land, maar ook het gezamenlijk doorakkeren van plannen die goed zijn voor Philips als werkgever, hebben kennelijk totaal geen nut. Amsterdam gaat zijn eigen goddelijke gang. Dan is ook wat mij betreft de tijd van overleg verleden tijd.

Houten, 12 november 2003

Nadere inlichtingen:

Piet Fortuin (vakgroepbestuurder)
0512 - 58 34 70
Wouter de Jong (persvoorlichter)
030 - 6 348 243