De Unie


Getronics - Principe-akkoord CAO Getronics

12 november 2003 - Op 4 november 2003 hebben de vakorganisaties met Getronics een principe-akkoord bereikt over de Raam CAO Getronics 2003 / 2004. Het feit dat we spreken over een principe-akkoord betekent dat wij, als vakorganisaties vinden dat we een goed resultaat hebben bereikt. We leggen dit akkoord dan ook met een positief advies aan jullie voor.

In grote lijnen hebben we het volgende bereikt:


1. Loon

* De looptijd van deze Raam CAO is anderhalf jaar (van 1 juli 2003 t/m 31 december 2004);

* Per 1 november 2003 is de werkingssfeer vastgesteld en gemaximeerd op een bruto jaarinkomen van 51.000,00 euro;
* Per 1 november 2003 ontvangen alle medewerkers van Getronics Nederland een structurele salarisverhoging van 1,0% (dus ook bovenschalige medewerkers);

* Per 1 januari 2004 volgt er een salarisronde, waarbij de medewerkers met een salaris vallend binnen de schalen en beoordeling Normaal / Goed of met een bb-beoordeling (op basis van de laatste beoordeling) tenminste een structurele salarisverhoging ontvangen van eveneens 1,0%;

* Per 1 april 2004 ontvangen alle medewerkers van Getronics Nederland een eenmalige uitkering ter grootte van 0,5% van het brutojaarsalaris (12,96 keer het bruutmaandsalaris van de maand april 2004);

* Per 1 november 2003 worden de maxima van de salarisschalen verhoogd met 2%. De minima van de salarisschalen worden per 1 november 2003 en 1 januari 2004 beide keren met 1,0% verhoogd;
* In geval van onderschaligheid wordt deze door de werkgever gecorrigeerd.


2. Kinderopvang
Per 1 januari 2004 wordt het budget voor kinderopvang, dat door de werkgever per kalenderjaar ter beschikking wordt gesteld, verhoogd van 226.890 euro naar 300.000 euro. Daarnaast zullen er de komende maanden met de COR afspraken worden gemaakt, die moeten leiden tot een verdere reductie van de wachtlijst.


3. Arbeidsduur

* Hierbij zijn afspraken gemaakt over de toepassing van collectieve dagen in geval van externe opdrachtgevers. De werkgever kan met instemming van de betrokken OR jaarlijks uiterlijk in december maximaal 3 werkdagen voor het volgende kalenderjaar vaststellen als collectieve vakantiedagen. Als de medewerker werkzaam is voor een externe opdrachtgever en bij deze opdrachtgever zijn collectieve vakantiedagen vastgesteld, dan gelden in afwijking daarvan voor de medewerker gedurende de periode van externe inzet de collectieve vakantiedagen van de opdrachtgever als verplichte vakantiedagen. Het totaal aantal vastgestelde collectieve vakantiedagen kan voor de individuele medewerker niet meer bedragen dan 3 werkdagen per jaar. Indien het aantal collectieve dagen bij de externe opdrachtgever het totaal van 3 werkdagen overschrijdt, zal de medewerker op de collectieve dagen na bekendmaking aan zijn manager werkzaamheden verrichten op een Getronics-locatie. Van de collectieve vastgestelde vakantiedagen komen er maximaal 3 ten laste van het vakantietegoed van de medewerker.

* Regelingen die gelden in geval van beschikbaarheid (anti-leegloopbepaling). Indien Getronics hierover nadere regelingen wil vaststellen, dan zal dit plaats vinden in overleg met vakorganisaties en worden vastgelegd in een artikel in de Raam CAO.


4. Werkgroepen
Er is afgesproken dat gedurende de looptijd van deze CAO een drietal paritair door de vakbonden en de werkgever samengestelde werkgroepen zullen opereren. Deze werkgroepen zullen vóór 1 juni 2004 hun bevindingen en aanbevelingen moeten hebben vastgesteld. Het gaat om de volgende 3 werkgroepen:

* Reintegratiebeleid in het kader van de Wet verbetering Poortwachter
De CAO moet worden aangepast aan de nieuwe wetgeving. Voorlopig blijft alles dus nog even bij het oude. Indien in de komende tijd mensen buiten hun schuld hierdoor in de problemen komen, zal Getronics op een redelijke manier de negatieve consequenties voor de betrokken werknemers medewerkers oplossen.
* Pay for Performance
Als leidraad voor deze werkgroep dient zowel de mening van Getronics hierover als de CAO-voorstellen van de vakbonden uit dit voorjaar.

* Leeftijdsbewustpersoneelsbeleid
Er komt een onderzoek naar de eventuele knelpunten die medewerkers van 55 jaar en ouder ondervinden bij het werken bij Getronics, en het hierop te ontwikkelen beleid.


5. RAET VUT Overgangsregeling
De collectieve aanspraken op een VUT-overgangsregeling zijn met de overgang van het RAET Pensioenfonds naar de SVG per 1 januari 2003, omgezet in een individuele aanspraak op hetzij een eenmalige dotatie in de pensioenbestemmings-rekening per 1 januari 2013, dan wel een gegarandeerde aanvulling op het tijdelijk ouderdomspensioen tot 72,5% respectievelijk 77,5% e.e.a. afhankelijk van leeftijd en gekozen beleggingsmix (collectief of individueel). Deze individuele aanspraken zijn in april 2003 door de Pensioenadministratie van Getronics aan de desbetreffende deelnemers van de SRP-regeling bevestigd. Deze bepaling wordt opgenomen in de CAO.


6. Fiscale facilitering vakbondscontributie Getronics is bereid om, binnen de grenzen van de fiscale wetgeving, vakbondsleden in staat te stellen de vakbondscontributie fiscaal vriendelijk via het bruto loon te laten verlopen. De betreffende medewerker levert daartoe een kopie van de betaalde factuur in bij zijn of haar afdeling HRM.


7. Werkgeversbijdrage aan vakbonden
Deze wordt voor het kalenderjaar 2004 vastgesteld op 60.000,00 (incl. BTW).

Toelichting van De Unie op het bereikte akkoord De Unie typeert dit akkoord als eigentijds en sociaal. Voor het eerst vallen er geen medewerkers meer geheel buiten de boot voor wat betreft de loonsverhoging. Tegelijkertijd blijft de koppeling met de beoordeling in stand.
Door de maxima van de schalen al in november met 2% te verhogen, kunnen meer mensen ook nog in januari een verhoging krijgen, afhankelijk van de beoordeling. Hiermee lossen we voor een deel de problematiek van bovenschaligheid op.
Een totale loonsverhoging van 2,5% over 18 maanden is geen slecht resultaat. Zeker gezien de situatie in de ICT-sector in het algemeen en bij Getronics in het bijzonder. In feite is de nullijn van het Najaarsakkoord voor 2004 bij Getronics hierdoor van de baan! We hebben met mensen in verschillende levensfases rekening kunnen houden. De kinderopvang kan daadwerkelijk worden verbeterd en we gaan een eerste stap zetten naar leeftijdsbewust-personeelsbeleid, door een onderzoek te doen of en hoe oudere werknemers gezond hun pensioen kunnen halen.
De werkgroep Pay for Performance biedt kansen om het bestaande systeem te verbeteren.
En tot slot gaan we in een werkgroep zoeken naar een goed reïntegratiebeleid bij Getronics.

Wanneer je kijkt wat we de afgelopen jaren bereikt hebben, dan kun je concluderen dat dit het beste akkoord is dat we ooit hebben gehad. Tevens is dit, naar onze overtuiging, het maximaal haalbare.

Wij zien jullie stem graag tegemoet!
Wij verzoeken jullie je stem kenbaar te maken door bijgaand stemformulier vóór 21 november a.s. te retourneren naar antwoordnummer 2062, t.a.t van Hetty den Braven, of door een e-mail te sturen naar brv-h@unie.nl. Vergeet niet je lidmaatschapsnummer daarbij te zetten!

Mochten jullie nog vragen hebben, dan kun je altijd contact opnemen met ondergetekende via hnd-b@unie.nl of via (0345) 851 098.

Babet Hendriks
Bestuurder

* Stemformulier Principe-akkoord CAO Getronics (pdf)

woensdag, 12 november 2003