BouwNed


BouwNed is tegen afschaffing van de Energie Premie Regeling 12/11/2003

Het kabinet is voornemens fors te bezuinigen op de Energiepremieregeling (EPR). Voor 2004 gaat het om een bezuiniging van 48 miljoen euro waardoor nog slechte 9 miljoen euro resteert. BouwNed vindt het een slechte zaak dat de Energie Premie Regeling in oktober van dit jaar de facto is stopgezet.

Veel aannemers maken opdrachtgevers attent op het bestaan van de subsidiemogelijkheden voor (extra) energiebesparing bij renovatie. Voor de (particuliere) opdrachtgever werkt de EPR als een succesvolle stimulans voor het doorvoeren van bouwkundige en installatietechnische energiebesparende maatregelen.

Het bijna opheffen van de EPR staat haaks op het streven van de overheid om duurzame innovatie te bevorderen. Het DuBo beleid van het Ministerie van VROM wordt ongeloofwaardig door het ontbreken van stimuleringsregelingen zoals de EPR. Juist in de bestaande bouw kan nog veel milieuwinst worden gehaald / kan CO2 uitstoot (Kyoto!) worden vermeden door bij woningverbetering meteen energiemaatregelen door te voeren.

De drastische bezuiniging valt ook niet te rijmen met het Europese beleid dat voorschrijft dat in 2006 van alle gebouwen informatie beschikbaar moet zijn over de energieprestatie. Een EPA (Energie Prestatie Advies) werd juist onder genoemde EPR gesubsidieerd.

BouwNed wil dat de EPR blijft bestaan en ziet
financieringsmogelijkheden door een deel van de opbrengst uit de REB (bedoeld om energiebesparing te bereiken) voor dit doel te gebruiken.

Meer informatie dr ing P.J. Fraanje