Gemeente Breda

Persberichten

12-11-2003

Krediet voor werkvoorbereiding De Nieuwe Mark

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met het voorstel voor een krediet van ruim 1,4 miljoen euro voor een aantal voorbereidende werkzaamheden ten behoeve van het project De Nieuwe Mark. Deze nieuwe kredietaanvraag maakt deel uit van het totale budget van 29,5 miljoen euro.

De zogenoemde werken buiten bestek vinden plaats als voorbereiding op het opnieuw openleggen van de Haven. In de voorbereidingsfase vinden alle werkzaamheden plaats die nodig zijn om de eigenlijke uitvoering mogelijk te maken. Hieronder vallen bijvoorbeeld het verleggen van een deel van de kabels en leidingen, het verplaatsen van zichtbare obstakels, het verplanten en rooien van bomen, het opruimen van bovengronds parkeren op de Haven en de Markendaalseweg en het verkrijgen van vergunningen. Deze werkzaamheden beginnen kort na de zomer 2004 en duren tot eind van dat jaar. Hierna start de feitelijke uitvoering om de rivier De Nieuwe Mark terug te laten keren op de westflank van het Bredase centrum.

De voorbereidingsfase is achter de schermen al begin dit jaar gestart. Over het plan is met verschillende betrokkenen (bewoners, vastgoedeigenaren en instanties) overleg gevoerd en er zijn aanvullende onderzoeken uitgevoerd. Het ontwerp voor de buitenruimte is gedetailleerd voor onder andere verlichting, fietsbeugels, banken, papierbakken, ondergrondse glasafvalinzameling, plaats van verzinkbare toiletten, maar ook voor bomen, laad- en losplaatsen en invalidenparkeerplaatsen.

Er zijn inmiddels ook ontwerpen gemaakt voor de nieuwe bruggen in het plan. Het voorstel om met de voorbereidende werkzaamheden te starten valt nu samen met de start van het internationale Europese project Water in Historic City Centres. De officiële startceremonie vindt plaats op 28 november aanstaande in Limerick, Ierland. Breda vervult voor dit project van Europese samenwerking de rol van voorzitter. Andere deelnemende steden zijn
s Hertogenbosch, Mechelen, Gent, Leicester en Limerick.

Breda, 12 november 2003