Gemeente Waalwijk

Samenvattend verslag van het gesprek gevoerd aan wijktafel

Antoniusparochie in `t Bourgondisch Hof op 24 september 2003

Aanwezig

Vertegenwoordigers van de gemeente, politie, Stg. Mozaïek, Casade Woondiensten, stadswachten, wijkteam, buurthuis en bewonerscomités.

Tevens zijn ca. 25 bewoners aanwezig.

Voorstelronde

namens de Gemeente Waalwijk:

J. van Horssen, voorzitter,

wethouder Van Baardwijk, A. Hendriks (coördinator wijkgericht werken), M. Janssens (afdeling beheer en onderhoud),

I. v.d. Horst (afdeling Welzijn), J. Reuterink (communicatie).

namens de politie: R. Pagie

namens de stadswachten: A. Gloudemans

namens Stg. Mozaïek: W. Numans en H. Donker

namens Casade Woondiensten: M. Severijn

Th. van Dalen (verslag)

Raadsleden: de heren Zijlmans en Verhoeven

Mededelingen

Onderwerp

Mededeling/Stand van zaken

Aanleg 12 parkeerplaatsen

Dr. Ringersstraat

Deze parkeerplaatsen zijn voor de vakantieperiode aangelegd, het beplanten van de bloembak moet nog gebeuren. De bewoners zijn blij met de 12 parkeerplaatsen, maar geven aan dat dit niet voldoende is. Door de heer Van Horssen wordt aangegeven dat de landelijke norm voor parkeren, het kunnen parkeren binnen een straal van 100 meter van de woning, wordt toegepast binnen Waalwijk. Volgens hem is dit hier aan de orde. N.a.v.: er wordt gewezen op de onduidelijke bebording voor bezoekers van de Dr. Ringerstraat. Dit zal ter plaatse bekeken worden. Noot secretariaat: inmiddels is e.e.a. aangepast. Er wordt gewezen op het vrachtverkeer dat nu door de Dr. Ringersstraat rijdt. Deze meldingen moeten worden doorgegeven aan Casade, want de bouwactiviteiten worden uitgevoerd in opdracht van Casade.

R. Pagie neemt dit mee. Het verzoek voor een verbod voor vrachtverkeer is voorgelegd aan de verkeerskundigen.

Plaatsing graffitibord terrein tussen fietscrossbaan en skeelerbaan

Op verzoek van jongeren is een graffitibord geplaatst, dat betaald is uit het wijkbudget, om te voorkomen dat overal graffiti gespoten wordt, zoals in het verleden het geval was.

Deze locatie is gekozen in overleg met Tavenu. Eén van de aanwezigen merkt op dat het toch weer rommelig wordt rondom de skeelerbaan, er wordt nu overal op gespoten, omdat het graffitibord inmiddels volgespoten is.

N.a.v.: deze zomer zaten tot midden in de nacht jongeren op de hoek van de Dr. Ringersstraat, met het gevolg flessen op straat etc. Degelijke overlast is heel vervelend. De indruk bestaat dat men ook geprobeerd heeft om een vuurtje te stoken. Kortom, er gebeuren daar dingen die niet kunnen. Er wordt gevraagd om voor de skatebaan een verordening/bepaling toe te passen, bijv. na 22.00 uur verboden toegang. De overlastklachten worden door de politie meegenomen.

Plaatsing speeltoestellen

G. Gezelle-/

H. Verrieststraat

Deze speeltoestellen zijn in juli geplaatst.

Toekomstvisie Kloosterweg

Al jaren worden klachten gemeld over de bestrating in de Kloosterweg als gevolg van boomwortels die het trottoir opdrukken. Een aantal bomen zou gerooid moeten worden wegens ziekte. Uitgangspunt is de helft van de bomen behouden. Aan de Raad wordt in november/december een krediet gevraagd om deze straat in drie fases aan te pakken. De planvorming voor het eerste deel (vanaf Mozartlaan tot Verdistraat) is in voorbereiding. Indien de Raad akkoord gaat en de plannen een concretere vorm aannemen, zullen deze met de omwonenden besproken worden.

Spoorwegtracé

Men is bezig met een voorstel voor inrichting van het spoortracé dat midden november op een informatie-avond wordt voorgelegd aan de betrokken bewoners. De bewoners worden hiervoor persoonlijk uitgenodigd. Het idee is een soort van park met een fietsstrook. Het is niet de bedoeling om een rondweg te maken achter de bedrijven aan de 1^e Zeine langs, maar juist een ontmoedigend beleid te voeren voor vestiging van bedrijven aan de 1^e Zeine.

Oversteek Burg. Smeeleaan

Ter plaatse van de VRI in de Burg. Smeelelaan ter hoogte van Lotharingenstraat 10 wordt, in overleg met politie, Maasduinen en omwonenden, een oversteek met middengeleider voorbereid, in combinatie met 30-km drempel.

Locatie C1000

Op deze locatie is woningbouw gepland in 2005. Na overleg met de eigenaar van de locatie, Stg. Mozaïek en de omwonenden is het de bedoeling om het achterliggende asfaltterrein in de tussenliggende periode in te richten als voetbalveldje voor de jeugd. Zij kunnen dan onder begeleiding van Tavenu en de sportmedewerker daar sporten. Noot secretariaat: inmiddels is duidelijk, dat voor de komende 2 weken die nog resten in het najaar tijdelijke maatregelen worden getroffen en dat in het voorjaar 2004 bovengenoemde tijdelijke plannen gerealiseerd worden.

Ontwikkelingen moskee

Er is een bouwvoornemen voor vestiging van een islamitisch centrum inclusief moskee aan de Eerste Zeine binnengekomen en er wordt voorgesteld om met het bestuur van de moskee, leden van het bewonerscomité en wethouder Van Steenoven en wethouder Van Baardwijk een gesprek te plannen. Er ontstaat een uitgebreide discussie waarbij verschillende aanwezigen aangeven dat vooral de verwachte parkeerdruk niet meer acceptabel is. Nu bestaat al veel parkeeroverlast in de straat bijv. ter hoogte van de Toko.

Wethouder Van Baardwijk stelt dat het belangrijk is om te horen wat de wensen en bedoelingen zijn van het bestuur; ook voor het buurtcomité is het belangrijk om te weten wat de plannen zijn.

Braakliggend terrein naast Karwei

Uit navraag bij de afdeling Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting blijkt, dat hier geen nieuwe ontwikkelingen zijn.

Onderzoek zuid-as

Er is een voorstel gemaakt voor een oplossing voor de verkeersoverlast. Na de uitwerking naar aanleiding van de reacties vanuit de gemeente, wordt dit met betrokken bewoners besproken.

Diftar

Naar aanleiding van de discussie bij de vorige wijktafel ten aanzien van Diftar meldt wethouder Van Baardwijk, dat een evaluatie heeft plaatsgevonden. Er is in 2002 10% minder gft-afval aangeboden en er is niet eenzelfde toename van het restafval aangeboden; de oorzaak hiervan is niet bekend. In vergelijking met andere gemeenten betaalt men in Waalwijk een gunstig tarief. Naar aanleiding van de discussie stelt één van de aanwezigen voor om het vastrecht te halveren. Wethouder Van Baardwijk neemt dit voorstel mee.

Knotten platanen Past. Kuijperstraat

De bomen worden in oktober op dezelfde manier geknot als in de Thorbeckelaan.

Wijkbudget/wensenlijst 2003

Er wordt een overzicht getoond van de uitgaven die tot nu toe zijn gedaan uit het wijkbudget van 2003. Alle aanwezigen gaan accoord met het voorstel voor een tijdelijke inrichting van de locatie van C1000 voor een bedrag van EUR 750,00. Noot secretariaat: inmiddels is duidelijk, dat voor de twee keren die dit jaar nog resten om activiteiten te organiseren, tijdelijke maatregelen worden getroffen, zodat de uitgave van EUR 750,00 doorgeschoven kan worden naar 2004.

PAUZE

Na de pauze worden de vragenformulieren besproken.

Naam

Vraag

Afspraak

J. Heeren

Trottoir door laten lopen bij garage Schoondermark in de 2^e Zeine. Inritconstructie maken.

Onderhoud openbaar groen achteraan de Pres. Steynstraat. Boom rooien i.v.m. schade aan woning 2^e Zeine 42.

Boomstronk rooien bij Pres. Steynstraat 17.

Er is een bouwvergunning voor de Rode-Witte wijk afgegeven voor 85 woningen, maar er moeten 105 woningen komen.

Dit verzoek wordt meegenomen; het is afhankelijk van de vraag of dit bij de herinrichting is meegenomen.

De boom blijft in principe behouden. Wanneer er schade aan de woning ontstaat, kan de bewoonster de gemeente aansprakelijk stellen. Zij is hierop gewezen.

Dit is een boom die op grond staat van Casade.

Het plan is in tweeën geknipt vanwege de procedure die nog loopt met één van de bewoners in het gebied. Het oorspronkelijke plan bevat meer woningen; wanneer de procedure is afgerond, wordt een bouwvergunning voor de resterende woningen aangevraagd.

V.d. Meerakker

Manden neerzetten voor bladeren

Er wordt een groot aantal bladkorven in heel Waalwijk geplaatst. In Waalwijk-Zuid betekent dit 33 stuks. Dit aantal is gebaseerd op het aantal bomen wat in een straat/gebied staat. In principe wordt dit aantal niet meer uitgebreid.

B. van Corstanje

Voetbalveld Vondelstraat egaliseren

Verlichting skatebaan

De verlichting bij de pinautomaat van de ABN-Amro is onvoldoende.

Bebossing laag houden, dan is er meer toezicht mogelijk.

Wanneer verlichting wordt aangelegd, betekent dit dat meer overlast kan ontstaan. Er is bewust voor gekozen om de skatebaan niet te verlichten, omdat deze baan bestemd is voor jongeren tot 12 jaar. Desondanks zal dit verzoek meegenomen worden naar het wijkteam.

Deze melding neemt J. van Horssen mee.

J. van Horssen zegt toe dat de bossen worden gesnoeid.

VVE Multatuli

Bestaat de mogelijkheid om een parkeerverbod in te stellen aan de rechterkant van de L.P.B. voor hof?Jan, moet dit L.P. Boonhof zijn?. Het is nl. erg moeilijk om in te parkeren voor de parkeerhaven.

Dit verzoek is al opgenomen met de verkeerskundige; zij stemt daar niet mee in.

C. de Wind

Veel overlast van bomen, de bloembakken zijn kapot, te weinig parkeerruimte. De straat wordt gebruikt als doorgaande weg, kinderen kunnen niet buitenspelen. Het gaat om het gedeelte Crispijnstraat van Antoniusplein tot Blyde Incomstelaan

Om de twee jaar worden de bomen geknot; dit gebeurt dit najaar.

J. van Horssen maakt een afspraak met bewoners om ter plaatse te kijken wat de klachten en mogelijkheden zijn.

J. van Laarhoven

Controle bladkorven of een meer neerzetten.

Stoeptegels bij 98-100-102

Oversteek 1^e Zeine/De Coubertinlaan eventueel stoplicht

Tuinen en straat worden door de gemeente slecht geruimd v.w.b. zwerfvuil. Dit wordt geveegd door burgers maar de gemeente ruimt het niet op na melding aan het meldpunt.

Parkeercontrole en controle hard rijden.

Oprit wateroverlast 1^e Zeine 86

Er worden geen extra bladkorven neergezet, een vrachtwagen rijdt door Waalwijk voor het leegmaken van de bladkorven. Dit zou voldoende moeten zijn.

Dit soort meldingen kan worden doorgegeven aan het meldpunt 683630.

Dit is reeds aan de verkeerskundige voorgelegd.

Er is een zwerfploeg van 2 medewerkers gevormd, die het zwerfvuil door heel Waalwijk opruimen. Wanneer bekend is wie dit achterlaat, worden de mensen bekeurd.

De politie heeft in de zomer 2x gecontroleerd met de lasergun, ter hoogte van het postkantoor; 1x keer is de hoogste snelheid 57 km gemeten en de 2^e keer was dit 62 km.

R. Pagie neemt dit opnieuw mee.

J. van Horssen kent de situatie en neemt dit mee.

A. Beerens

Waarom mag de Emté geen supermarkt bouwen en mag er wel een moskee komen? Een supermarkt is toch beter voor de bevolking dan een moskee.

Wanneer van de overheid burgers zo lang mogelijk zelfstandig moeten blijven wonen moeten er wel voorzieningen zijn.

Er wordt verwezen naar de supermarktenstructuur die door de Raad is vastgesteld in 2001, waarbij o.a. is besloten geen supermarkt in de
1^e Zeine toe te staan. Hierbij is de afweging gemaakt waar de verschillende supermarkten gevestigd zijn.

Tenslotte bedankt J. van Horssen iedereen voor zijn of haar aanwezigheid en sluit de vergadering.