GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 12 november 2003 14:08
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Vos vraagt Verdonk om reactie op asielzoekerstop Rotterdam

(12 november 2003)

GroenLinks is onaangenaam getroffen door alle uitspraken rondom de voorgestelde stop op het huisvesten van asielzoekers met een verblijfsvergunning in Rotterdam. Zowel het Rotterdamse College van Bestuur als oppositiefractie PvdA stellen voor de verplichting te schrappen om statushouders op te vangen. Daarin worden zij gesteund door VVD-Tweede-Kamerfractieleider Van Aartsen. Van Aartsen is tegen wettelijke regelingen die een evenwichtige spreiding van statushouders in de weg staan.

Het is schokkend om te zien dat aan de opvang van asielzoekers en statushouders wordt getornd. Het gaat om de meest kwetsbare groep onder de vreemdelingen die in Nederland opgevangen worden. Miskend wordt ook dat de bestaande wettelijke regelingen er nu juist voor zijn om over heel Nederland statushouders evenwichtig te kunnen uitplaatsen. Voor de duidelijkheid: het aantal nieuwe asielzoekers in Rotterdam daalt naar verwachting gestaag: van 2855 naar 1900 per jaar. Het aantal asielzoekers mét status - waar het Rotterdamse plan over gaat - daalt van 355 naar 250 per jaar. Dit geringe aantal kan onmogelijk verantwoordelijk worden gehouden voor de problemen waarmee Rotterdam zegt te worstelen.

Voor de opvang van asielzoekers stelt minister Verdonk van Vreemdelingenzaken quota vast waaraan iedere gemeente in Nederland moet voldoen. Dat het CvB én de PvdA-fractie in Rotterdam daaraan willen tornen is niet alleen verwerpelijk, maar tast regelrecht de solidariteit aan met asielzoekers én met andere gemeenten. Voor statushouders geldt dat gemeenten eveneens een taakstelling voor huisvesting krijgen opgelegd. Ook Rotterdam dient daar aan bij te dragen. GroenLinks vraagt aan minister Verdonk haar standpunt over de opvattingen van Van Aartsen en de Rotterdamse PvdA-fractie in een brief uiteen te zetten.

Marijke Vos

---


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -