Gemeente Haarlem


12 november 2003

223/2003
Gemeente Haarlem, sector Publieksdienst

Persbericht



Datum
Informatie bij
Telefoon
Fax
Nummer
Eerste gemeentelijke maatregel door invoering Wet werk en bijstand
Haarlem voldoet aan wettelijke verplichting tot intrekking categoriale regelingen

De invoering van de Wet werk en bijstand (WWB) per 1 januari 2004 verplicht gemeenten om te stoppen met het verlenen van bijzondere bijstand aan groepen mensen. Het college van B&W in Haarlem is daarom op 11 november 2003 akkoord gegaan met het intrekken van de verordeningen die deze categoriale regelingen mogelijk hebben gemaakt.

De rijksoverheid is van mening dat het verlenen van bijzondere bijstand aan groepen bijstandgerechtigden de armoedeval stimuleert. Dit betekent dat wanneer bijstandgerechtigden werk vinden, zij minder inkomen hebben dan met een uitkering inclusief alle extra's die door de categoriale regeling verkregen kunnen worden. In Haarlem gaat het concreet om de E 250 regeling, de bijdrage vrije tijd en de kabelbijdrage. De eenmalige uitkering minima 2003 en de PC-verstrekking waren al tijdelijk van aard.

De rijksoverheid heeft in plaats van de categoriale regelingen een 'langdurigheidstoeslag' vastgesteld. Gemeenten moeten deze toeslag uitvoeren.
Er zijn verschillende criteria om te bepalen of iemand in aanmerking komt voor deze toeslag. Belangrijke criteria, bepaald door de wet, zijn:
Langer dan 5 jaar een minimuminkomen hebben ontvangen;
Gedurende 5 jaar geen inkomen uit werk hebben gehad;
De hoogte van het (eventuele) vermogen.

De afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de gemeente Haarlem is momenteel bezig met de voorbereidingen om de langdurigheidstoeslag vanaf
1 januari 2004 uit te kunnen voeren.

De WWB
Met de invoering van de WWB wil de rijksoverheid gemeenten stimuleren om mensen die in de bijstand zitten sneller aan het werk te helpen. Werk voor de uitkering is het motto. Gemeenten worden volledig verantwoordelijk gemaakt voor de kosten van bijstandsverlening. Binnen de wet is daarom ook meer ruimte gekomen voor het voeren van eigen beleid afgestemd op de lokale gemeentelijke situatie.

Meer informatie?
Mensen die op dit moment een bijstandsuitkering ontvangen, worden vanaf november door een nieuwsbrief regelmatig op de hoogte gehouden van de gemeentelijke ontwikkelingen en de nieuwe rechten en plichten onder de WWB. Daarnaast zullen artikelen verschijnen in de Stadskrant en op onze website:
www.haarlem.nl

Meriam Juthan/afdeling Klantenservice & Communicatie
023-5114398
023-5115171
---- --