Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland (ASTRON)

P E R S B E R I C H T

Dwingeloo, 12 november 2003

Astron tweede prijs met nieuwe extreme light weighting methode

Tijdens de jaarlijkse Pro/Engineer gebruikersdag te Eindhoven heeft ASTRON uit Dwingeloo de tweede prijs om de PTC-award in ontvangst genomen. Deze prijs is bedoeld voor gebruikers van PTC Software, met name Pro/Engineer. ASTRON verkreeg de tweede prijs voor de gepatenteerde 3D light weighting methode die ontwikkeld is met Pro/Engineer, Pro/Mechanica en Pro/Manufacturing en geproduceerd met 5-assig simultaan frezen. Het resultaat is een zeer innovatieve (aluminium) structuur uit één stuk met een extreem hoge stijfheid en extreem lage massa.

ASTRON heeft de afgelopen jaren een studie gedaan naar de mogelijkheden van het 5-assig simultaan frezen. Dankzij het Pro/Engineer pakket is het resultaat daarvan een geheel nieuwe methode voor het lichter en stijver maken van draagstructuren. Deze nieuwe methode kan toegepast worden in optische en robotica industrie en in de lucht- en ruimtevaart.
Deze nieuwe techniek wordt door ASTRON voor het eerst toegepast bij de ontwikkeling van een spectrometer die achter de James Webb Space Telescope (de opvolger van de Hubble Space Telescope) komt te hangen.

De inspanningen van de 180 medewerkers van ASTRON maken sterrenkundige ontdekkingen van wereldformaat mogelijk. In het Technisch Laboratorium wordt ernaar gestreefd om door technisch innovatief onderzoek voortdurend nieuwe waarneemtechnieken te ontwikkelen. Bovendien exploiteert ASTRON eigen waarneemfaciliteiten van wereldklasse zoals de Synthese Radio Telescoop in Westerbork. Op dit moment ontwikkelt ASTRON een geheel nieuw type radiotelescoop LOFAR (LOw Frequency Array)

---