D66

Auto van de zaak zwaarder belast

Mobiliteitsbeleid

Francine Giskes

12-11-2003 - D66 wil de auto van de zaak zwaarder belasten. De Democraten stellen voor de fiscale bijtelling te verhogen van 20% naar 22%. Kamerlid Francine Giskes noemt het ongewenst dat de leaserijders in deze tijd een voordeeltje krijgen. Zij wil de opbrengst gebruiken om de kilometervergoeding voor gebruik van de privé-auto te verhogen, van 17 naar 18 cent per kilometer. Het voorstel van Giskes kan rekenen op steun van een kamermeerderheid.

Volgens D66 is het goed dat het kabinet de regeling voor de bijtelling van de lease auto vereenvoudigt: Als je het nu hebt over onnodige bureaucratie dan is hier een goed voorbeeld te vinden, aldus Giskes. Dat de vereenvoudiging de auto van de zaak per saldo ook goedkoper maakt is volgens de Democraten echter een ongewenst neveneffect. Giskes: De lease-auto bezitters zullen ons voorstel niet waarderen, maar wij geloven dat het echt nodig is om de auto van de zaak te ontmoedigen. De files worden alleen maar langer als de politiek terugschrikt voor moeilijke maatregelen. Dat is slecht voor alle autorijders en voor het milieu. Giskes vindt het wel goed te verdedigen dat D66 de kilometervergoeding voor privé-gebruik van de auto weer 10% omhoog brengt: De privé-auto wordt bijvoorbeeld veel gebruikt door mensen die werken in de thuiszorg, en andere zorgende beroepen. Die kunnen wat D66 betreft wel een steuntje in de rug gebruiken.

Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat heeft D66 in het debat ook toegezegd voorbereidingen te zullen treffen om snel na deze kabinetsperiode de invoering van de kilometerheffing mogelijk te maken.