Gemeente Lisse

12-11-2003 Goedkeuring Huisvestingsverordening 2003

Wij hebben op 30 oktober 2003 de goedkeuring van het college van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland ontvangen inzake het raadsbesluit van 11 september 2003, inhoudende vaststelling Huisvestingsverordening 2003 en de bijbehorende toelichting. Het gaat daarbij om de volgende wijzigingen:

I. De (model)huisvestingsverordening 2002 bood weinig mogelijkheden om knelpunten op wijkniveau aan te kunnen pakken. Om de sociale stabiliteit te bevorderen en specifieke lokale knelpunten in een wijk op te kunnen lossen is het nieuwe artikel Lokaal Maatwerk (art. 22a) aan de verordening toegevoegd. Het artikel ziet er als volgt uit:

Artikel 22a, Lokaal maatwerk
Wijziging (toevoeging):


1. Gemeenten kunnen de Bestuurscommissie Wonen verzoeken om voor bepaalde complexen aanvullende en/of afwijkende toewijzingsregels te mogen stellen;


2. De Bestuurscommissie Wonen stelt - alvorens toestemming te geven - de onder punt 3 genoemde criteria vast waaraan minimaal moet worden voldaan;


3. Als criteria gelden in ieder geval:

- het gaat om één of meer in geografisch opzicht duidelijk afgebakende woningcomplexen;

- het aantal woningen in de complex(en), waarop de aanvullende en/of afwijkende toewijzingsregels van toepassing zijn, mag niet groter zijn dan 3% van de totale woningvoorraad in de desbetreffende gemeente;
- er is sprake van een sociale problematiek, die in het kader van een wijkgerichte aanpak alleen met het voorgestelde pakket aan maatregelen kan worden opgelost.


4. De aanvullende en/of afwijkende toewijzingsregels gelden voor een periode van maximaal 2 jaar. Na afloop van de periode dienen aan de Bestuurscommissie Wonen de resultaten van een evaluatie naar de effecten te worden voorgelegd. De Bestuurscommissie Wonen kan op basis van deze uitkomsten besluiten om de periode met maximaal 2 jaar te verlengen.


5. Nadat een verzoek om voor bepaalde complexen aanvullende en/of afwijkende toewijzingsregels te mogen stellen regionaal is afgestemd en akkoord is bevonden, wordt de betreffende gemeentelijke huisvestingsverordening aangepast en ter formele instemming naar de provincie gezonden.

II. Verder zijn, o.a. vanwege wijzigingen in wet-/regelgeving, enkele verouderde begrippen en definities aangepast.

Het raadsbesluit en de aangepaste Huisvestingsverordening liggen met ingang van heden voor iedereen ter inzage. De stukken kunt u inzien bij de afdeling Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting (kamer 119) van het gemeentehuis van Lisse.

Relevante informatie:
Vergadering Gemeenteraad van 11-09-2003 2003-104 voorstel vaststelling huisvestingsverordening 2003
Huisvestingsverordening 2002