Provincie Flevoland



Bijdrage voor Expertisecentrum Landbouw & Zorg

Provincie heeft zorgen over begroting Zeewolde

Heldere link regionaal/landelijk innovatiebeleid

Provinciale Staten Flevoland stellen begroting 2004 vast

Provinciale Staten van Flevoland hebben donderdag 6 november de Programmabegroting voor 2004 vastgesteld. Daarmee is de eerste begroting tot stand gekomen onder het nieuwe duale regime dat sinds de Statenverkiezingen van afgelopen voorjaar ook bij de provincies in werking is getreden. In de Programmabegroting maken Provinciale Staten afspraken met het college van Gedeputeerde Staten over de hoofdlijnen van het provinciale beleid. De begroting die begin september werd aangeboden door het college van Gedeputeerde Staten, is door Provinciale Staten op 7 punten aangepast. Daarnaast namen de Flevolandse Staten donderdag 6 moties aan.

De provinciale begroting voor 2004 is sluitend, ook na de amendementen die gisteren door Provinciale Staten zijn ingediend. Bij het aanbieden van de begroting aan Provinciale Staten heeft het college van Gedeputeerde Staten drie speerpunten genoemd voor het beleid in de komende jaren. Het leggen van een relatie tussen stedelijke ontwikkeling in Flevoland en ontwikkeling van het platteland in de provincie, het intensiveren van jeugdbeleid en het versterken van de economische structuur en het innovatieve vermogen van het Flevolandse bedrijfsleven. Provinciale Staten hebben bij het vaststellen van de begroting deze hoofdlijnen van beleid in meerderheid ondersteund.

De wijzigingsvoorstellen (officieel: amendementen) die gisteren door Provinciale Staten werden aangenomen betreffen extra uitgaven in 2004 voor een totaalbedrag van 633.400 euro. Ruim de helft daarvan (332.000 euro) wordt gestoken in extra maatregelen voor verkeersveiligheid, zoals waarschuwingsborden bij gevaarlijke kruisingen, het verruwen van het wegdek en een voorlichtingscampagne over het belang van goede verlichting van autos. Daarnaast werd geld beschikbaar gesteld voor projecten die allochtone vrouwen en meisjes de kans bieden om deel te nemen aan kunst- en cultuuractiviteiten, voor ondersteuning van startende ondernemers, voor een website die zich zal richten op het verminderen van ingewikkelde regelgeving in Flevoland en voor het aanleggen van natuurvriendelijke oevers. Verder trokken de Staten geld uit om de invoering van het dualisme bij de provincie te ondersteunen en werd ook het project Surinaams Poldermodel, dat zich richt op de saamhorigheid onder jongeren, van een financiële bijdrage in 2004 voorzien.

Behalve de wijzigingsvoorstellen voor de begroting 2004 namen Provinciale Staten ook zes moties aan, waarin ze een aantal wensen bij het college van Gedeputeerde Staten neerleggen. Zo willen de Staten komend jaar aandacht voor de lichtvervuiling van de glastuinbouw, voor de verkeersproblematiek op de kruising N50-Kamperzandweg bij Ens, voor het onnodig lijden van dieren in de Oostvaardersplassen en voor het personeelsbeleid van de provincie ten aanzien van mensen met een handicap. Ook werden moties aangenomen die gericht zijn op het het verminderen van de wachtlijsten in de Jeugdzorg en op het goed functioneren van de patiëntenorganisatie Zorg Gebruikers Bundeling.