Royal Dutch Petroleum

12/11/2003

NAM rationaliseert portfolio en verkoopt assets aan Gaz de France

De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V.) heeft overeenstemming bereikt over de verkoop van haar assets rond de verlenging van de NGT-pijplijn, van D15 tot L10, aan Gaz de France voor een niet bekend gemaakt bedrag. De transactie behelst NAM's aandeel in de winningsvergunningen D12a, D15, K2b en K3a, de opsporingsvergunningen D18a en E17a,b, en de aanvraag voor een winningsvergunning in blok E16a. Voor alle vergunningen waarop deze verkoop betrekking heeft, fungeert de NAM als operator, behalve voor D12a, waarvoor Wintershall operator is. De respectievelijke vergunningen bevatten één producerend veld (D12/D15-FA) en de nog niet ontwikkelde velden D12-A, D18-FA (Orca), E17-FA en K2-FA, alsmede het Nederlandse deel van het Britse Minke-veld.

De verkoop, met een effectieve datum van 1 juli 2003, moet nog worden goedgekeurd door de overheid en door EBN (Energie Beheer Nederland B.V.). Naar verwachting wordt de transactie voor het einde van het jaar afgerond, waarna de assets formeel aan Nederlandse Gaz de France-bedrijven worden overgedragen. Tot die tijd zal NAM verantwoordelijk blijven voor alle operaties. De transactie zal geen directe personele gevolgen hebben voor de betrokken NAM-medewerkers.

De verkoop maakt deel uit van NAM's continue streven naar een optimalisatie van haar portfolio en de gerichte verkoop van onderdelen die niet tot NAM's kernactiviteiten worden gerekend. Bij de afronding van deze overeenkomst zal de NAM al haar offshore Carboon-vergunningen en -velden in het Nederlandse deel van het Continentale Plat hebben verkocht. De NAM blijft onverkort uitvoering geven aan het kleine-veldenbeleid, en blijft de grootste aardgasproducent van Nederland, zowel op land als offshore.