Gemeente Groningen

woensdag 12 november:
Ganashi-project boekt concrete resultaten

Het gemeentelijke project voor opvang van Antillianen en Arubanen, Ganashi, heeft na een intensieve voorbereiding de afgelopen periode een groot aantal concrete resultaten geboekt. Zo werd onder meer het Ganashi-loket geopend in het gebouw van de DIA aan de Kreupelstraat, betrokken de eerste deelnemers aan het project begeleid wonen hun woningen, startten in Lewenborg de soosactiviteiten voor Antillianen die veelal op straat vertoeven en werd een begin gemaakt met het Top 50 project waarbij vijftig Antillianen die dreigen af te glijden worden begeleid. Met de gemeentelijke dienst SOZAWE zijn inmiddels afspraken gemaakt over de begeleiding van Antillianen naar werk. Ganashi was daarnaast betrokken bij het ontwikkelen en opzetten van het overlast-interventieproject in Beijum-Oost. Op basis van de ervaringen met het Ganashi-loket hebben B&W van Groningen besloten tot de komst van een immigratiekantoor bestemd voor alle nieuwkomers in de gemeente Groningen.

Verantwoordelijk wethouder Wicher Pattje (Minderheden) maakte dit vanmorgen bekend tijdens de presentatie van de voortgangsrapportage "Ganashi, van winst naar continuïteit". De rapportage maakt duidelijk dat de plannen uit de oorspronkelijke nota grotendeels gerealiseerd zijn. Aangezien de rijksbijdrage volgend jaar stopt, zal Ganashi de komende tijd vooral in het teken staan van het afronden van de projecten, het continueren van de successen en het overdragen van taken en activiteiten.

Wederzijds respect
Het Groninger college van B&W hecht grote waarde aan normale verhoudingen tussen de verschillende bevolkingsgroepen in de stad. Het college wil daarom het wederzijds respect, de acceptatie van culturele verschillen en het inzicht in de verschillen tussen bevolkingsgroepen krachtig bevorderen. Dit is geheel in lijn met de onlangs gepresenteerde gemeentelijke integratienota "Bruggen slaan". Het Ganashi-project levert daaraan onmiskenbaar een eigen bijdrage.

Opvallende ontwikkelingen
Als gevolg van de verminderde instroom van Antillianen de afgelopen jaren heeft het op 9 januari van dit jaar geopende Ganashi-loket aan de Kreupelstraat tot begin september 85 klanten ontvangen. Dat komt overeen met het aantal dat vooraf werd ingeschat: tussen de 80 en 120. Het college wil nu het loket omvormen tot een immigratiekantoor voor alle nieuwkomers in de stad Groningers. Op 28 november opent wethouder Pattje in De Vlint in Vinkhuizen het buurtrestaurant dat gerund zal worden door Antilliaanse medewerkers. Het betreft een werkervaringsproject in samenwerking met Werkprojecten Groningen. De GGD wil samen met de Antilliaanse organisaties een voorlichtingscampagne opzetten over veilig vrijen. En om het stijgende schoolverzuim onder Antilliaanse jongeren in te tomen, zal tijdelijk een extra leerplichtambtenaar worden aangesteld. Landelijke discussie
Met Amsterdam, Den Helder, Den Haag, Dordrecht, Nijmegen en Rotterdam behoort Groningen tot de zogeheten zeven Antillensteden. Het Groninger college is een groot voorstander van het continueren van de aanpak die de afgelopen jaren in de zeven Antillensteden is opgebouwd. De gemeenten moeten alles op alles zetten om de positie van Antillianen in de steden te verbeteren. Om te voorkomen dat veel Antillianen de eilanden ontvluchten, vindt het college dat het Rijk zich vooral zou moeten richten op het verbeteren van de economische omstandigheden op de Antillen.