HAY GROUP

Salaris: laagste stijging in zes jaar

De salarisstijging is dit jaar het laagst in zes jaar. Voor komend jaar is de verwachting nog lager. Voor het eerst stijgen de lagere salarissen procentueel meer dan de hogere. Vorig jaar hebben meer werknemers in lagere functies een bonus ontvangen. Bedrijven zijn voorzichtiger om verhogingen in hun schalen en regelingen vast te leggen.

Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Hay Group onder 250 grote en middelgrote ondernemingen in Nederland. De onderzoeksresultaten hebben betrekking op individuele salarissen van meer dan 350.000 werknemers.

Laagste salarisstijging in zes jaar
Over de periode 1 juli 2002 . 1 juli 2003 kregen werknemers gemiddeld 2,9 % meer vast inkomen. Dit is fors lager dan de stijging in het jaar ervoor (4,2%). In tegenstelling tot voorgaande jaren stijgen de salarissen van de hogere functies minder hard (2,6%) dan die van de lagere functies (3,1%). Voor het eerst in zes jaar lopen hogere functies niet verder uit.

Verwachtingen komend jaar
Voor 2004 verwachten de deelnemende bedrijven 2,2% algemene collectieve loonstijging.
Het sociaal akkoord zou dit nog verder kunnen verlagen naar 0,9%. Dit is overigens altijd nog meer dan de afgesproken nullijn. Deels kan dit verklaard worden door reeds eerder afgesloten CAO.s. Naast de collectieve verhoging hebben bedrijven nog steeds de mogelijkheid salarisverhoging toe te kennen middels een extra periodiek, eenmalige bonus of winstdeling.

Meer en minder bonus
Op lagere functieniveaus hebben meer mensen een bonus ontvangen dan vorig jaar. Op hogere functieniveaus hebben juist minder mensen een bonus ontvangen. Managers worden steeds meer afgerekend op resultaten. In het algemeen geldt nog steeds dat hoge bonussen verdiend kunnen worden bij goede prestaties. Van de deelnemende bedrijven heeft 92% een korte termijn bonusregeling.

Snijden in secundair zet door
Steeds meer bedrijven bezuinigen op de pensioenregeling door de eindloonregeling los te laten. Verder wordt er kritischer gekeken naar de onkostenvergoeding, de mobiele telefoon en de bedrijfsauto-regeling. Dit laatste merken met name starters.

Arbeidsmarkt
Hoewel bedrijven minder problemen ondervinden bij het aantrekken van personeel is er nog steeds kwalitiatieve schaarste in financiële, sales en technische functies. In tijden van kostenreductie is het behouden van de meest talentvolle mensen moeilijk. Bedrijven proberen meer uitdaging in het werk en mogelijkheden voor verdere ontwikkeling te bieden. Bedrijven die dit perspectief kunnen bieden en gedifferentieerd durven te belonen hebben de beste papieren om deze mensen binnen te houden.

---

Hay Group is een internationaal adviesbureau op het gebied van organisatie, leiderschap, motivatie, ontwikkeling en beloning van individuen en teams. In Zeist werken ruim honderdvijftig adviseurs en onderzoekers. Hay werkt voor tachtig procent van de tweehonderd grootste organisaties in Nederland.

Hay Information Services voert jaarlijks een aantal toonaangevende onderzoeken uit waar bijna alle grote- en middelgrote bedrijven aan deelnemen. Hay Information Services heeft zeer uitgebreide databases met gegevens over beloning, competenties en organisatiecultuur.