Gemeente Breda

Persberichten

12-11-2003

2,4 miljoen euro voor Heuvel

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor 2,4 miljoen euro vrij te maken voor de ontwikkeling van Heuvel voor de komende drie jaren. In de begrotingsbespreking in de raad is dit bedrag al aan de orde geweest Dit geld is nodig om het project Breda Heuvel, kwaliteit maken wij samen verder uit te voeren. Voor de deelgebieden Talmazone, Mgr. Nolensplein, VOS-terrein en Dr. Struyckenplein heeft de gemeente het voortouw. Andere projecten zijn Carré Molière (voorheen Vierkantje), Heinsiusstraat, Maarten de Vriesstraat, Villa Schuylenburg en de Rotelgarage.

In oktober 2001 heeft de gemeenteraad de Ontwikkelingsvisie vastgesteld voor de verdere uitwerking van de hele Heuvel. Er zijn inmiddels voor vier gebieden ontwikkelingsplannen opgesteld, voor de Talmazone, het Mgr. Nolensplein, het VOS-terrein en het Dr. Struyckenplein. Woningcorporatie Laurentius start dit jaar nog met de bouw voor het complex Carre Moliere (voorheen Vierkantje), een plan voor 144 woningen. WonenBreburg is in overleg met de bewoners een plan aan het ontwikkelen voor 112 woningen aan de Heinsiusstraat en omgeving. WonenBreburg is bovendien gestart met de restauratie van de kenmerkende Peutz-blokken aan de Maarten de Vriesstraat. Daarnaast zijn er ook projecten van particulieren voor onder meer onderzoek naar woningbouw op het terrein van Villa Schuylenburg aan de Heuvelstraat en de Rotelgarage aan de Dr. Struyckenstraat.

Leidraad voor de plannen is dat Heuvel een buurt moet blijven met het eigen karakter van Heuvel. Het Mgr. Nolensplein heeft een invulling met buurt- en schoolvoorzieningen (brede school, kinderopvang, welzijnsvoorzieningen) en met hergebruik van de monumentale kerk. Dat past ook helemaal bij de opvattingen van prof. Ir. M.J. Granpré Molière die het plein destijds heeft ontworpen als een centrale ontmoetingsplaats voor de buurt. Het Dr. Struyckenplein krijgt in de nieuwe opzet de functie die ir. F.P.J. Peutz al voor ogen stond, namelijk het centrum voor de winkels en daarnaast plek voor de bibliotheek. Bij de Talmazone gaat het om aantrekkelijk wonen te realiseren in een parkachtige omgeving. Het VOS-terrein (Verbeetenstraat/Oosterstraat/Scheldestraat) moet zich tot een werk- en woongebied verder ontwikkelen met kleine bedrijvigheid in combinatie met woningen.

Heuvel is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk bekend project. Eind 2002 heeft Heuvel een subsidie ontvangen van 2,5 miljoen euro in het kader van het Innovatie Programma Stedelijke Vernieuwing (IPSV). De ministeries van VROM en VWS hebben Heuvel in februari 2003 aangewezen als één van de zes Bestpractices sociale wijkvisie wijken in Nederland. VROM en VWS halen met dit project kennis bij gemeenten die vooroplopen met een sociale wijkvisie om dit te verspreiden onder andere gemeenten. En in juni van dit jaar heeft de minister van VROM Heuvel aangewezen als een van de 56 kanswijken in Nederland om een versnelling te krijgen in de aanpak van de stedelijke vernieuwing.

Voor het bewaken van het project is de Stuurgroep Heuvel verantwoordelijk. In de stuurgroep zitten de woningcorporaties WonenBreburg, en St. Laurentius en de Stichting Wijkbelang Heuvel. De gemeente is voorzitter van de stuurgroep.

Breda, 12 november 2003