Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

28 862

Invoering van een bijdrage van de werkgever wiens werknemer op of na het bereiken van de leeftijd van 57,5 jaar werkloos wordt (Wet werkgeversbijdrage werkloosheidslasten oudere werknemers)

DERDE NOTA VAN WIJZIGING

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:


---

Artikel I wordt als volgt gewijzigd:


1. In het eerste lid van het in onderdeel G voorgestelde artikel 130h wordt "opzegging" vervangen door: aanzegging van de opzegging.


2. In het tweede en derde lid van het in onderdeel G voorgestelde artikel 130h wordt "genoemde" vervangen door: bedoelde.


---

Na artikel I wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL IA. WIJZIGING VAN DE COÖRDINATIEWET SOCIALE VERZEKERING

Artikel 17 van de Coördinatiewet Sociale Verzekering wordt als volgt gewijzigd:


1. Het derde lid komt te luiden:

3. Naar aanleiding van de in het tweede lid bedoelde opgave of opgaven wordt uit hoofde van de krachtens het eerste lid aan de werkgever verleende vrijstelling van premiebetaling en van betaling van bijdragen als bedoeld in artikel 87 van de Werkloosheidswet aan hem over het desbetreffende kalenderjaar een naheffingsaanslag in de loonbelasting - zonder boete - opgelegd ter grootte van het in totaal opgegeven premiebedrag respectievelijk de verschuldigde bijdrage op grond van artikel 88 van de Werkloosheidswet.

2. Het vijfde lid komt te luiden:
5. Het bedrag aan premie en de bijdrage op grond van artikel 88 van de Werkloosheidswet, waarvoor de werkgever aansprakelijk zou zijn geweest, indien hem niet de in het eerste lid bedoelde vrijstelling was verleend, komen voor rekening van het Rijk.

Toelichting
In het voorgestelde artikel 130h, eerste lid, Werkloosheidswet (WW) is de term "opzegging" vervangen door "aanzegging van de opzegging". Deze wijziging strekt tot verduidelijking van het moment dat de werkgever een handeling heeft verricht die leidt tot instroom van de werknemer in de WW. Ook is van de gelegenheid gebruik gemaakt om het voorgestelde artikel 130h WW technisch te wijzigen. Voorts wordt een artikel ingevoegd in het wetsvoorstel. Artikel IA ziet erop de Coördinatiewet Sociale Verzekering zo te wijzigen dat


het mogelijk wordt een naheffingsaanslag in de loonbelasting op te leggen aan werkgevers die vrijgesteld worden van de werkgeversbijdrage wegens gemoedsbezwaren.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)