CDA

CDA
11-11-03
Terpstra: CDA hecht waarde aan degelijk en sociaal financieel beleid

Eerste Kamerlid Gerrit Terpstra heeft tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen op dinsdag 11 november jl. gezegd dat de CDA-fractie degelijk en sociaal financieel beleid belangrijk vindt. Op alle fronten van financiën moet het beleid degelijk zijn. Sociaal richting de armste landen in de wereld, richting nieuwe lidstaten in Europa en de armen in het algemeen. De CDA-fractie wacht daarom vol spanning op de tijdens de Algemeen Politieke Beschouwingen toegezegde compensatieregeling.

De CDA-fractie is voorstander van een stevige Minister van Financiën. Terpstra: Dit is niet alleen een voorwaarde voor een gezonde financieel-economische ontwikkeling, maar ook een absolute voorwaarde voor een goed sociaal beleid op lange termijn.

Terpstra: Zeer positief is onze fractie over het feit dat het kabinet in het Beleidsprogramma 2003-2007 concrete doelstellingen heeft geformuleerd, waardoor de beoordeling van het succes van het kabinet kan worden geobjectiveerd. Tijdens de APB is toegezegd dat het kabinet jaarlijks zal rapporteren over de voortgang. Deze rapportage stellen wij zeer op prijs.

Beleid

Het huidige financieel-economische beleid moet in de komende jaren worden voortgezet, ook als het beter gaat met de economie vindt Terpstra. Dit om ons land in een structureel betere positie te brengen. Maar ook als het blijft tegenzitten met de economie is het noodzakelijk middelen beschikbaar te stellen voor mobiliteit, zorg, kennis, veiligheid en natuur.

Terpstra: Gelet op de ontwikkeling van de werkgelegenheid in de marktsector zullen wij eventuele voorstellen de lasten te verhogen niet steunen. Gelet op het gewenst vertrouwen in de overheidsfinancien op langere termijn achten wij een verdere verhoging van het tekort zeer ongewenst.

De CDA-senator gelooft niet in de oplossing die sommige economen aandragen door ten tijde van een economische recessie minder te bezuinigen. Zolang het nationaal kostenpeil te hoof is, lekt teveel weg via de import. Het gevolg van minder bezuinigen bij de overheid en het doen van extra toekomstgerichte uitgaven is een vergroting van de schuldenlast. De eventuele positieve gevolgen zijn daardoor naar mijn mening kleiner dan de negatieve gevolgen van het vergroten van de schulden. Het vertrouwen in het financieel beleid van de overheid is zeer belangrijk voor het herstel van onze economie. Dit vertrouwen wordt ernstig geschaad indien zowel in goede tijden als in slechte tijden de overheid schulden blijft maken met de mededeling dat men daarmee morgen zal ophouden.

Volksgezondheid

Terpstra constateert dat wij in Nederland minder uitgeven aan onderwijs, kinderbijslag, technologie en infrastructuur. Hij is daarom blij dat het kabinet hier verandering in wil brengen. Op het gebied van de kosten voor volksgezondheid zit Nederland op een gemiddeld Europees niveau. Terpstra: We blijven wel achter bij de toplanden op dit gebied.Wel zijn bij ons de wachtlijsten lang, volgens velen mede een gevolg van de in ons land jaren beoefende aanbodsturing door de overheid. Het systeem wordt nu omgebouwd in de richting van een vraagsturing. Deze hervorming kan gemakkelijk leiden tot een geweldige kostenstijging. Het CDA vraagt zich af of het kabinet hier rekening mee heeft gehouden.