Gemeente Gouda


datum: 12 november 2003
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Frans Bruijns
telefoon: 0182-588903

Leerlingen Graaf Jan van Nassauschool winnen posterwedstrijd

Wouter, Anna, Centina en Ans uit groep 8 van de Graaf Jan van Nassauschool zijn de winnaars geworden van de posterwedstrijd tegen vandalisme. Met hun ontwerp Boeien? Vandalisme is niet nodig!!! kwamen zij volgens de jury als beste uit de bus. De winnaars kregen hun prijs een T-shirt met daarop een foto van hun eigen poster uitgereikt door wethouder Piet van der Sluijs (Welzijn en Doelgroepenbeleid). Ook zal de winnende poster breder bekend gemaakt worden in Gouda.

In totaal hebben 300 leerlingen van 9 basisscholen aan de wedstrijd meegedaan. Samen hebben zij 80 posters gemaakt.

De deelnemende basisscholen waren: t Carillon, t Palet, ABC-school, de Bijenkorf, Goejan Verwelleschool, Graaf Jan van Nassau school, Livingstone school, De Schakel, Hans Christian Andersen school en De Tandem. De beste tien posters zijn gemaakt door de volgende scholen:


1. Graaf Jan van Nassauschool Wouter, Anna, Centina en Ans
2. De schakel: Babet en Simone

3. De tandem: Joris, Joey, Nick, Rolf en Leonardo
4. Livingstone: Vivien en Nelleke

5. Hans Christian Andersen: Aron, David of Robbert
6. Goejan Vverwelle: Joëlle, Bram, Kevin, Frank en René
7. Hans Christian Andersen: Jelle, Ruben

8. Livingstone: Dirk en Menno

9. De Schakel: Saskia en Els

10. Livingstone: Annelot en Julia

De nummers 1 en 2 kregen een T-shirt met daarop een foto van hun poster, bovendien wordt de winnende poster verspreid in de stad. De nummers 3 tot en met 5 ontvingen een Gouden Stadsregels-keycord met daaraan een geplastificeerde kleine uitgave van hun poster. De nummers 6 tot en met 10 kregen een Gouden Stadsregels-keycord.

jury

De posters werden beoordeeld door een jury bestaande uit Inez Meter (stadsdichter), Chaid el Haddouti (coördinator buurtvaders), Mirjam Bruin en Pieter Verkaik (makers babbelbank), Rachid Laghzaoui (jongerenmedewerker), Kim Danens (scholiere) en Stefan Dorst (kidsteam). De juryleden hebben gekeken of de boodschap tegen vandalisme goed overkomt, of de gebruikte kreet in de poster pakkend is en natuurlijk ook naar creativiteit en originaliteit.

tentoonstelling

Alle ingezonden posters zijn te bezichtigen in een speciale tentoonstelling Zeg nee tegen vandalisme. Naast de posters worden ook de muurkranten tentoongesteld die in de projectweek van de Stichting Welzijn Gouda vanuit 8 club- en buurthuizen door de bezoekers en bewoners van Goudse wijken zijn samengesteld. Heel veel bewoners hebben hieraan meegewerkt.
De tentoonstelling wordt gehouden van 10 tot en met 18 november 2003 in de Sterzaal van het stadhuis op de Markt in Gouda. Het stadhuis is op werkdagen geopend van 9.00 tot 16.30 uur en op zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur.

stadsregels en Bureau Halt

De posterwedstrijd tegen vandalisme werd georganiseerd door het project Gouden Stadsregels, in samenwerking met Bureau HALT. Kinderen van een aantal basisscholen in Gouda zijn opgeroepen mee te doen aan deze posterwedstijd. De opdracht was het ontwerpen van een poster in het kader van de stadsregel Wat je stukmaakt, moet je zelf betalen. De groep 8-leerlingen van de deelnemende basisscholen kregen eerst een gastles over vandalisme van HALT. Vervolgens werd hen gevraagd om een opvallende poster te ontwerpen die leeftijdgenoten laat zien wat voor ellende vandalisme veroorzaakt. De kinderen hebben in groepen aan de poster gewerkt om hen zo de mogelijkheid te bieden met elkaar te praten over vandalisme.

Gouden Stadsregels

In 2002 hebben 3.800 Gouwenaars de 10 Gouden Stadsregels gekozen. Dit bleek het startsein voor een stadsbrede discussie. Het initiatief van de gemeente krijgt steeds meer bijval van Goudse organisaties en inwoners van Gouda. Het project Gouden Stadsregels wil bereiken dat inwoners van Gouda de 10 regels kennen, elkaar durven aanspreken op de regels en dat steeds meer mensen actief betrokken zijn bij de uitvoering. Meer informatie over de Stadsregels vindt u op de website: www.goudenstadsregels.nl.
Footer