EUROPAISCHE KOMMISSION

Diversiteitsbeleid kan commercieel voordelig zijn, aldus een verslag voor de Commissie

Brussel (ots) - Bedrijven die een diversiteitsbeleid invoeren, dat is een beleid dat positief staat tegenover de verscheidenheid van rassen, seksuele geaardheden, godsdiensten, fysische handicaps, leeftijden en geslachten, kunnen daaruit op korte en op lange termijn profijt halen. Dat is het besluit van een nieuwe studie die uitgevoerd werd voor de Europese Commissie. Het verslag 'The Costs and Benefits of Diversity' (de kosten en baten van diversiteit) wijst voordelen aan op korte en middellange termijn, zoals een verbetering van de cashflow dankzij opgeloste tekorten aan arbeidskrachten, openingen van nieuwe markten, kostenverminderingen en de verbetering van resultaten in bestaande markten. Ook langetermijnvoordelen worden aangetoond, zoals een gedifferentieerde reputatie bij key stakeholders en klanten en door de verbetering van de kwaliteit van het menselijk kapitaal.

Deze studie toont aan dat de invoering van een antidiscriminatiewetgeving in Europa niet alleen maar een princiepskwestie is, maar ook goed is voor de business', zo Anna Diamantopoulou, lid van de Europese Commissie, belast met werkgelegenheid en sociale zaken. 'Ik hoop dat ondernemingen dit ter harte zullen nemen en dat de lidstaten hun duit in het zakje zullen doen door de aanpassing van de nationale wetgevingen om de twee Europese antidiscriminatierichtlijnen zo snel mogelijk in te voeren.'

Twee richtlijnen met betrekking tot antidiscriminatie werden in 2000 uitgevaardigd - over de gelijkheid van ras en ethnische afkomst en over de gelijkheid op de werkvloer. Op de op 19 juli gestelde deadline hadden slechts zeven lidstaten de eerste richtlijn ingevoerd. De door de Commissie ingeleide procedures wegens schending van het Gemeenschapsrecht bevinden zich in hun eerste fase. Voor wat betreft de tweede richtlijn gaat de Commissie ervan uit dat slechts twee lidstaten op de gestelde deadline (2 december 2003) de nodige wetgeving doorgevoerd zullen hebben.

Voor het volledige persbericht en meer informatie over de campagne 'Voor Diversiteit. Tegen Discriminatie', kunt u terecht op www.stop-discrimination.info.

De tekst van de studie is beschikbaar op:

http://europa.eu.int/comm/employment-social/fundamental-rights/prog/s

tudies-en.htm

ots Originaltext: European Commission

Antonia Mochan,

0032/2/2969921,

0032/498/969921

12 nov 03 16:42