Eerste Kamer der Staten Generaal

Eerste Kamer roept staatssecretaris Nicolaï ter verantwoording

woensdag 12 november 2003

In tien schriftelijke vragen hebben woordvoerders van alle fracties in de Eerste Kamer staatssecretaris Nicolaï ter verantwoording geroepen over uitspraken die hij tijdens een debat in de Kamer over het ontwerp voor een Europese grondwet op 4 november 2003 heeft gedaan. De vragenstellers herinneren de staatssecretaris eraan dat hij namens de regering heeft gezegd dat door toedoen van de regering het budgetrecht van het Europees Parlement (EP) niet zou worden verminderd of het recht op medewetgeving van het EP zou worden vervangen door adviesrecht.

Uit een document van het Italiaanse voorzitterschap blijkt dat er onder andere door de ministers van Economische Zaken en Financiën wel wijzigingen zijn voorgesteld die het budgetrecht van het Parlement aantasten, ook door Nederland.

De staatssecretaris had 4 november j.l. ook betoogd dat het ontwerp voor de Europese grondwet in de Intergourvernementele Conferentie zou worden besproken en nergens anders. "Wij vinden dat het absoluut niet aangaat dat een vakraad IGC-tje gaat spelen", bezwoer Nicolaï op 4 november in de Eerste Kamer.

De senatoren Platvoet (GroenLinks), Jurgens (PvdA), Van der Linden (CDA), Kohnstamm (D66), Broekers-Knol (VVD), Kox (SP), Ten Hoeve (OSF) en Van Middelkoop (Christen Unie) vragen op beide punten opheldering van de staatssecretaris uiterlijk op vrijdag 14 november.2003.
---

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.