Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Stadstoezichthouders en politie samen op pad

Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer, Stadstoezicht en het Wijkteam Bureau Lodewijk van Deijssel hebben de handen ineen geslagen om het toezicht op straat beter te laten verlopen. Elke dag gaan vier toezichthouders onder aansturing van het wijkteam de straat op.

Veiligheid waarborgen waar dat het hardste nodig is Stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer heeft in nauw overleg met het Wijkteam en Stadstoezicht deze keuze gemaakt. De toezichthouders wandelden voorheen vaste routes door de buurt. Vanaf nu bepalen twee brigadiers van politie waar de toezichthouders ingezet worden, afhankelijk van de meldingen die bij de politie bekend zijn. Ook hebben de toezichthouders portofoons waarmee ze in direct contact met het wijkteambureau staan. Zo wordt de straat veiliger op de locaties waar het ook echt nodig is en worden de toezichthouders beter ondersteund vanuit de politie. Om de afspraken te bestendigen hebben Robin de Bood, stadsdeelvoorzitter, Jon de Rooij, wijkteamchef en Rob van der Heijden, districtmanager Stadstoezicht een convenant getekend.

Aso
Het wijkteam zet in de wintermaanden hard in op het voorkomen en verminderen van autocriminaliteit, straatroof, en overvallen (ASO). Eerder dit jaar plaatste het stadsdeel in overleg met het wijkteam borden `niets erin, niets eruit' om buurtbewoners erop te attenderen niets in de auto te laten liggen en hun eigendommen goed te bewaken. Verder surveilleren er in de winterperiode meer agenten. De afspraak over de inzet van de stadstoezichthouders is tevens genomen in het kader van de ASO-preventie.

Proef tot maart 2004
De maatregel met de stadstoezichthouders loopt tot 1 maart 2004. Daarna wordt geëvalueerd of deze werkwijze een positieve bijdrage levert aan de veiligheid van Geuzenveld-Slotermeer en of het zinvol is de directe aansturing van toezichthouders door de politie te continueren.