Keuringsdienst van Waren

Kosher kindervoeding in Israël uit winkelschappen gehaald

12 nov 2003

De Voedsel en Waren Autoriteit waarschuwt ouders voor kindervoeding (flesvoeding), die in Israël uit de schappen is gehaald naar aanleiding van de dood van drie babies.

De flesvoeding is gebaseerd op soya eiwit en wordt in Israël verkocht door Remedia onder de naam Tzimchit Super Formula. Voor zover bekend wordt dit product niet in Nederland verkocht, maar het is altijd mogelijk dat een gespecialiseerd bedrijf dit product importeert of dat ouders het product meebrengen na een bezoek aan Isräel. Het product bevat mogelijk minder vitamine B1 dan nodig wordt geacht in flesvoeding. Vitamine B1 is een essentieel bestanddeel in babyvoeding, noodzakelijk voor een normale groei en ontwikkeling.

Ouders die dit product aan hun baby hebben gegeven, wordt geadviseerd hiermee onmiddellijk te stoppen en contact op te nemen met hun huisarts. Er is een behandeling mogelijk voor vitamine B1 tekort. Gezondheidsdeskundigen kunnen ook adviseren over alternatieve babyvoeding en de verkrijgbaarheid van alternatieve koshere producten.

Twee Remedia producten, Tzimchit Super Formula en Junior Tzimchit Super Formula, zijn uit de winkelschappen genomen. Beide producten zijn op soya gebaseerd en worden verkocht in blikken van 400 en 800 gram, met een opdruk in groen, blauw en wit en een plastic deksel. Het etiket is opgesteld in het Hebreeuws en toont een plaatje van een kip.