Provincie Noord-Holland

Ontwerp-Ontwikkelingsbeeld Noord-Holland Noord vastgesteld

De provincie wil de aantrekkingskracht van het gebied versterken voor wonen, de natuur, het recreëren en het werken. Daarnaast moet het gebied zich kunnen ontwikkelen met behoud van de eigen kwaliteit en identiteit. De manier waarop de deze ambitie werkelijkheid kan worden staat per thema en per regio beschreven.

Zo krijgen gemeenten de ruimte om in zoekgebieden verstedelijking mogelijk te maken onder strikte spelregels. De stedelijke ontwikkeling moet dan wel aansluiten op bestaand stedelijk gebied en vergezeld gaan van een Beeldkwaliteitplan en een regionale woonvisie. In een Beeldkwaliteitplan moeten gemeenten de door hun gewenste ruimtelijke ontwikkelingen onderbouwen aan de hand van kwaliteitscriteria. Er wordt vanuit het toekomstige streekplan Noord-Holland Noord alleen een minimale woningbouwopgave meegegeven per regio, gebaseerd op de eigen behoefte in de streekplanperiode. Gemeenten zullen per regio een regionale woonvisie gaan opstellen waarin afspraken worden gemaakt over de verdeling van de woningbouwaantallen. Uitgangspunt daarbij zal zijn dat 30% van de nieuwbouw in bestaand stedelijk gebied moet worden gebouwd. Dit percentage geldt per regio en niet per gemeente.

Ook voor het aanleggen van bedrijventerreinen worden de hectares per regio vastgelegd. De economische activiteiten (70%) moeten geconcentreerd plaatsvinden op een beperkt aantal grote regionale locaties. De planning van de overige 30 % van de behoefte aan bedrijventerreinen kan lokaal worden verdeeld. Over deze lokale verdeling moeten de gemeenten in regioverband tot overeenstemming komen. Als dat niet lukt dan zal de provincie met een wat dwingende hand bij helpen.

Bij het aanleggen van nieuwe woon en werklocaties wil de provincie dat er goed wordt gekeken naar de (bestaande) mogelijkheden voor infrastructuur in relatie tot die locaties. Het verbeteren van de bereikbaarheid van en in het gebied staat hoog op de agenda. De provincie wil vooral investeren in provinciale wegen en sterke buslijnen.

De kwaliteiten van het gebied komen voor een groot deel tot uiting in groene en open karakter van Noord-Holland Noord. Dat moet worden behouden. Dit wil de provincie realiseren door het ontwikkelen van een stevig natuurnetwerk en het gelijk op laten gaan van groene ontwikkelingen met rode ontwikkelingen. Daar waar uitbreiding plaatsvindt van woningbouw of bedrijvigheid wordt nadrukkelijk rekening gehouden met de inpasbaarheid in het landschap. Daarbij heeft de provincie ook een aantal gebieden aangewezen waar geen verstedelijking mag plaatsvinden. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Leekerlanden.

Het open karakter van het gebied wil de provincie ook in stand houden door het versterken van de landbouw. Een vitale landbouw is daarnaast belangrijk voor de werkgelegenheid. Geconcentreerde uitbreiding van de glastuinbouw en van de permanente bollenteelt op zand wordt toestaan- onder voorwaarden van duurzaamheid- op daarvoor aan te wijzen projectlocatie

Wat betreft de waterproblematiek moet er per gebied worden gekeken welke oplossingen mogelijk zijn. Maatwerk per gebied dus. De oplossingen die gekozen worden zullen ook moeten bijdragen aan andere ruimtelijke doelstellingen. Meervoudig ruimtegebruik is dan ook een uitgangspunt.

In dit ontwikkelingsbeeld krijgen de onderwerpen zorg, welzijn en cultuur ook nadrukkelijk aandacht. Bij de inrichting van de ruimte wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de vraag naar zorg en voorzieningen en de mogelijkheden die cultuur en cultuurhistorie kunnen bieden om de ruimtelijke kwaliteit te verrijken.

Een aantal plannen die in het ontwikkelingsbeeld staan moet nog verder worden uitgewerkt. Zo staan er in het ontwikkelingsbeeld twee zoekgebieden langs de A7 in de Wieringermeer voor een regionale motorcrosslocatie van circa 12 ha. Nadere uitwerking van diverse aspecten (zoals geluid, bereikbaarheid , mogelijkheden voor overkapping en de combinatie met andere durfsporten én economische haalbaarheid.) moet laten zien of een regionale crossvoorziening -al dan niet overdekt in de vorm van een durfsportcentrum- haalbare kaart is in de Kop van Noord-Holland.

Vanaf 12 november is de gehele ontwerp-tekst van het ontwikkelingsbeeld te vinden op
www.noord-holland.nl/ontwikkelingsbeeldnhn

In januari 2004 start de formele streekplanprocedure. Iedereen heeft vanaf dat moment de gelegenheid om bedenkingen in te dienen. Na de vaststelling door Provinciale Staten, medio juni 2004, start de uitvoering van het ontwikkelingsbeeld.

Inlichtingen voor de pers: Marcel van Kanten
Inlichtingen voor anderen: Pieterjan van der Hulst Marcel van Kanten 12 november 2003