CZ ACTIEF IN GEZONDHEID

CZ: apotheker moet zich verantwoorden bij afgeven niet goedkoopste medicijn

Als er een keuze is tussen kwalitatief gelijkwaardige medicijnen, dan verwacht zorgverzekeraar CZ van apothekers dat zij het goedkoopst mogelijke middel afleveren.

CZ heeft dit de 480 apothekers en apotheekhoudende huisartsen in Brabant, Limburg en Zeeland laten weten in een toelichting op nieuwe overeenkomsten die de zorgverzekeraar wil sluiten. In de aangepaste overeenkomst voor dit jaar heeft CZ alle bepalingen geschrapt over het aanwijzen door de verzekeraar van voorkeursmedicijnen. CZ geeft daarmee gevolg aan een uitspraak van het Gerechtshof in Arnhem, dat onlangs oordeelde dat een zorgverzekeraar niet zonder overeenstemming met apothekers de vergoeding kan beperken tot voorkeursmiddelen, die een veel lagere prijs hebben dan dezelfde goede medicijnen van een ander merk.

CZ gaat er van uit dat apothekers zich blijven inspannen om de zorg zo doelmatig mogelijk aan verzekerden te verstrekken. 'Volgens de rechter rust hierbij op de apotheker de verplichting zich te laten leiden door een afweging tussen de kwaliteit van de behandeling, de belangen van de patiënten en de kosten voor de verzekeraar. Als er een keuze is tussen kwalitatief gelijkwaardige producten, verwachten wij van u dat u het goedkoopst mogelijke product aflevert', zo schrijft drs. Dennis van de Rijt, manager Zorg van CZ, in een brief aan de apothekers.

Op een vandaag gehouden farmaciecongres in Den Haag zei drs. Mike Leers, voorzitter van de Raad van Bestuur van CZ. 'De doelmatigheidsverplichting in contracten betekent dat niet per definitie het goedkoopste middel moet worden afgeleverd. Maar het betekent ook dat de apotheker zich moet verantwoorden als hij niét het goedkoopste middel aflevert, en wel op basis van een afweging tussen de kwaliteit van de behandeling, de belangen van de patiënten en de kosten voor de verzekeraar. Met andere woorden: welke argumenten kan een apotheker dan in redelijkheid hebben om bijvoorbeeld niét het cholesterolverlagend middel simvastatine van Genthon af te leveren? Dat is stukken goedkoper en toch van exact dezelfde samenstelling en kwaliteit als de middelen van andere leveranciers. In veel gevallen komen de zogenaamd 'verschillende' medicijnen uit dezelfde fabriek, maar zijn ze met een ander doosje er omheen plotsklaps zestig procent duurder. Wij zullen dan ook actief beleid voeren om de apothekers aan de afgesproken doelmatigheidsverplichting te houden.' Overigens heeft het Gerechtshof in de uitspraak ook aangegeven dat een wettelijke maatregel van de overheid de verzekeraars alsnog in staat kan stellen preferente geneesmiddelen aan te wijzen en de vergoeding voor verzekerden daartoe te beperken. Als die maatregel er komt, zal CZ gebruik gaan maken van de mogelijkheden die de wet dan biedt.


---