Gemeente Amsterdam

Amsterdam blij met breedbandplannen UPC
12 november 2003 - Marjan Lansdaal

Wethouder Mark van der Horst (ICT) reageert verheugd op de plannen van UPC om breedbandinternet in heel Amsterdam aan te bieden. `We hebben in mei dit jaar de ambitie uitgesproken dat alle Amsterdamse woningen, bedrijven en instellingen in 2010 aangesloten zijn op een glasvezelnetwerk. We willen goed voorbereid zijn op de groeiende behoefte aan snel internet. Wij zijn in eerste instantie uitgegaan van glasvezel omdat dit zowel nu als over vijftien jaar de benodigde snelheid kan leveren. Maar als deze snelheid ook via een andere verbinding kan worden geleverd, dan is dat natuurlijk prima. Als de plannen van UPC daadwerkelijk leiden tot supersnel internet dat voor iedereen toegankelijk is, dan kan ik die alleen maar omarmen'.

Amsterdam is in gesprek met diverse marktpartijen over de aanleg van glas naar de meterkast. De rol van de gemeente bij de aanleg is beperkt. De gemeente wil zich niet op de telecommunicatiemarkt begeven, maar kiest voor een rol als regievoerder. `Het gaat ons er niet om hoe alle bedrijven, instellingen en woningen toekomstzeker breedband krijgen, maar dat het er komt en dat het betaalbaar is. Als de markt dat op eigen kracht gaat leveren dan zijn wij daar als stad blij om', aldus wethouder Van der Horst. De gemeente zal de plannen van UPC dan ook met belangstelling analyseren en volgen.

De ambitie van het college om heel Amsterdam aan te sluiten op het glasvezelnet, is mede gebaseerd op het advies dat de commissie Andriessen `Slagkracht door glas' begin dit jaar heeft uitgebracht. De gemeente heeft deze commissie ingesteld om de haalbaarheid en mogelijkheden van de aanleg van een open en universeel glasvezelnet voor de gehele stad te onderzoeken. De gemeente werd geconfronteerd met een markt die geen plannen had om te investeren in glasvezel `in de laatste 300 meters' en besloot de mogelijkheden te onderzoeken hier zelf een rol in te spelen.

De voornaamste conclusie van de commissie is dat de aanleg van glas naar de meterkast in Amsterdam grote economische en maatschappelijke effecten oplevert, die bijdragen aan welvaart en welzijn van en in de stad. Om de slagkracht van glas te benutten, moet de realisatie van glas naar de meterkast zo snel mogelijk worden gestart.

Pb-186

© Gemeente Amsterdam