Intel en kunststudenten creëren kunst voor op schoot

Intel laat laptop computers tot kunst verheffen door studenten Beeldende Kunst en Vormgeving

Kontich, 12 november 2003 - Intel, de grootste fabrikant van computerchips ter wereld, heeft de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming voor een niet alledaagse uitdaging gesteld. Studenten van de academie kregen vandaag gloednieuwe laptops overhandigd - niet om overal op de computer te kunnen werken, maar om er heuse kunstwerken van te maken.

Het gaat al een tijdje erg goed met de verkoop van laptop computers in Nederland. Dit jaar zal de verkoop zelfs meer dan tweemaal zo groot zijn als die van haar niet-mobiele broertje, de gewone desktop computer*. Vandaag is één op de drie verkochte computers een laptop. Om op creatieve wijze aan te tonen dat laptop computers meer zijn dan het werkinstrument van de zakenman, stapte Intel naar de Amsterdamse academie met de vraag om haar laptopcomputers tot kunst te verheffen.

"Steeds meer consumenten kiezen vandaag voor een laptop in plaats van een desktop computer", aldus Maurits Tichelman, Directeur van Intel Benelux. "Qua prestaties en mogelijkheden zijn er geen verschillen meer en een laptop computer laat je toe om overal te kunnen werken en spelen. Laptops zijn dus helemaal 'in' en hoewel ze van binnen heel wat te bieden hebben, zijn ze aan de buitenkant niet altijd even boeiend. Met die gedachte zijn we naar de Amsterdamse academie gestapt."

Omdat kunstenaars niet aan regels gebonden willen worden, krijgen ze van Intel de volledige vrijheid om zich creatief uit te laten - of het nu gaat om schilderen, beeldhouwen of een andere kunstvorm. De enige voorwaarde is dat de computers ook als kunstwerk gewoon gebruikt moeten kunnen worden. Dat laatste is belangrijk omdat de studenten met de nieuwe laptops aan het werk gaan - als 'basismateriaal' krijgen ze elk een Acer Travelmate 290 met Intel® Centrino(tm) mobiele technologie.

"Het gebeurt niet alle dagen dat een fabrikant van computerchips ons vraagt een kunstwerk te maken", vertelt Robert Smit, studieleider van het domein Beeldende Kunst en Vormgeving. "Maar juist de uitdaging om van technologie kunst te maken, sprak ons erg aan. Ook de studenten waren meteen erg enthousiast en we verwachten dan ook bijzondere creaties."

De kunstwerken zullen van 11 tot 14 december te bezichtigen zijn op het FAB (Fashion & Beauty) event in de Amsterdamse RAI. De studenten Beeldende Kunst en Vormgeving krijgen dus een maand de tijd om hun kunstwerk te voltooien. Het winnende kunstwerk zal later verkozen worden. Zoals het kunst betaamt, zullen ook deze kunstwerken uiteindelijk een plaatsje krijgen in een museum, de inkomsthal van een bedrijf kleur geven of geveild worden. Alle inkomsten hiervan zullen naar een goed doel gaan.

Intel introduceerde de Intel Centrino mobiele technologie eerder dit jaar. Laptops die gebruik maken van deze technologie zijn erg snel, bieden een langer batterijgebruik en kunnen draadloos met het Internet verbinden, bijvoorbeeld op 'hotspots' - dat zijn publieke plaatsen zoals hotels, luchthavens en restaurants waar een draadloze internetverbinding beschikbaar is. Bovendien zijn laptops gebaseerd op Intel Centrino mobiele technologie slanker en lichter in gewicht. Ook in de Amsterdamse RAI zullen de kunstwerken draadloos met Internet verbonden zijn dankzij de plaatselijke hotspot, mogelijk gemaakt door het Nederlandse PicoPoint en onderdeel van het internationale hotspot netwerk Global Broadband Internet Access (GBIA).


*Gartner, juli 2003