Fractie PvdA Rotterdam

PERSBERICHT
woensdag 12 november 2003

PvdA Rotterdam wil niet alle asielzoekers weren uit Rotterdam

In de media is het beeld ontstaan dat de PvdA Rotterdam alle asielzoekers uit Rotterdam wil weren. De PvdA neemt daar afstand van. Wij willen verre blijven van eerdere voorstellen van wethouder Pastors om een hek om Rotterdam heen te zetten.

Het probleem in Rotterdam is dat in een aantal kwetsbare wijken enorm veel problemen samen komen en deze wijken onleefbaar dreigen te worden. De PvdA Rotterdam heeft in een 12-puntenplan geprobeerd een aantal mogelijke oplossingen te geven. In 1 van de 12 punten uit het plan geven wij aan dat we vinden dat asielzoekers met een vluchtelingenstatus eerlijk over Nederland moeten worden verdeeld.

Wat wil de PvdA Rotterdam wel

Wat de PvdA Rotterdam concreet voorstelt is om de periode van verplichte inburgering die moet uitmonden in een certificaat zoals dat nu in een wetsvoorstel bij de 2e kamer ligt- te koppelen aan het verplicht accepteren van de aangeboden huisvesting, volgens de geldende verdeelsleutel.

Op het moment dat een asielzoeker in Nederland mag blijven en dus een status krijgt, heeft hij of zij recht op huisvesting in Nederland. Gemeenten moeten huisvesting aanbieden -Rotterdam 250 woningen per jaar-. Maar veel gemeenten doen dit onvoldoende: in de asielzoekerscentra wachten op dit moment enkele duizenden asielzoekers met een vluchtelingenstatus op huisvesting. Daarnaast mag de asielzoeker de aangeboden woning weigeren en zelf op zoek gaan naar huisvesting.

En van deze groep, degenen die officieel in een asielzoekerscentrum ergens in Nederland wachten op huisvesting en de groep die zelf huisvesting zoekt, komt het overgrote deel in de grote steden terecht.

Rotterdam biedt op dit moment duizenden asielzoekers onderdak, legaal, maar veel vaker semi-legaal en illegaal bij huisjesmelkers en door inwoning.

Het gaat dus niet om 250 asielzoekers per jaar.
Het gaat om een groep van enkele duizenden die in Rotterdam terecht komen, afhankelijk zijn van inwoning of van huisjesmelkers. En dat leidt tot schrijnende toestanden: een tweekamerflat in IJsselmonde waar 20 mensen wonen, huisjesmelkers die heel veel geld vragen voor een kamertje dat je met 10 man moet delen, slechte hygiënische omstandigheden, overlast door overbewoning. Inburgering vindt nauwelijks plaats, zorg is onvoldoende aanwezig. Erbarmelijke omstandigheden die je mensen, asielzoekers én omwonenden, niet wilt aandoen. Dit is het probleem wat de PvdA Rotterdam aan de kaak stelt.

Als minister Verdonk ervoor zorgt dat andere gemeenten zich houden aan de afspraken met betrekking tot het aanbieden van woningen voor asielzoekers en haar verantwoordelijkheid neemt waar het gaat om de groep illegalen, dan voldoet Rotterdam graag aan zijn verplichting om 250 woningen ter beschikking te stellen aan asielzoekers tijdens hun inburgeringperiode. En dan niet in de meest kwetsbare wijken van Rotterdam, maar elders in de stad. Maar op dit moment is het niet asociaal om die 250 te weigeren, het is asociaal om mensen hier heen te halen terwijl wij hen, maar ook de andere bewoners, niet de opvang en zorg kunnen bieden die zij nodig hebben!

Lees het volledige plan van de PvdA Rotterdam op de website: http://www.pvdarotterdam.nl/nieuwsbericht/595


---

Voor de redactie