Gasunie

GTS en Fluxys sluiten samenwerkingsovereenkomst inzake gaspijpleiding naar verenigd koninkrijk (bbl)

GTS (Gastransport Services, onderdeel van N.V. Nederlandse Gasunie) en haar Belgische collega, Fluxys, hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten inzake beoogde participatie van Fluxys in een gaspijpleiding die is gepland tussen Balgzand in Nederland en Bacton in het Verenigd Koninkrijk (BBL). Fluxys is verantwoordelijk voor het gastransport in België en is sedert de jaren zestig actief in Europese aardgasdoorvoer. De onderneming streeft naar groei via de realisatie van eigen nieuwe internationale gastransportprojecten of via deelname in nieuwe projecten.

Op basis van de gesloten overeenkomst wordt een substantiële participatie van Fluxys in de BBL nagestreefd. GTS wordt meerderheidsaandeelhouder in de nog op te richten vennootschap die de BBL zal gaan exploiteren. Participatie van meer partijen wordt door GTS en Fluxys tot de mogelijkheden gerekend. De beslissing of GTS tot aanleg van de BBL zal overgaan wordt vóór de komende jaarwisseling verwacht.

De BBL heeft een lengte van 235 kilometer en vergt een investering van circa 500 miljoen Euro. Door deze leiding zal het gas worden vervoerd dat Gasunie Trade & Supply - de handelstak van Gasunie - vanaf 2006/2007 aan het Engelse Centrica beoogt te leveren. Ook andere partijen hebben zich inmiddels sterk geïnteresseerd getoond in transport naar het Verenigd Koninkrijk via de BBL. Met deze partijen voert GTS op dit moment gesprekken. Op basis van de uitkomsten daarvan zal uiteindelijk de beslissing worden genomen over de diameter van de aan te leggen leiding.

Groningen, 12 november 2003