Ingezonden persbericht


Persbericht PvdA-Statenfractie Groningen

Jeugdzorg in de sores

In de Statenvergadering van vandaag zijn er door de PvdA kritische vragen gesteld aan het college van GS over de invoering van de nieuwe wet op de jeugdzorg.

Bij invoering van de nieuwe wet dreigt er namelijk een patstelling te gaan ontstaan. Iedere cliënt heeft in de toekomst "recht op zorg" en kan dat desnoods via de rechter bij de provincie afdwingen. Inschattingen van het IPO en de betrokken ministeries laten echter zien dat de gelden die de provincie ter beschikking krijgt, ontoereikend zullen zijn om het recht op zorg te kunnen garanderen. Wanneer het Rijk niet met extra geld over de brug komt, ontstaat er een patstelling: een cliënt die terecht "recht op zorg" verlangd en provincies die dit vanuit de huidige doeluitkering niet kunnen betalen. Het bestuursakkoord wat het IPO met het Rijk heeft gesloten biedt nog onvoldoende concreet perspectief voor dit waarschijnlijke dilemma.

Ook op landelijk niveau zijn er vraagtekens gerezen rondom de invoering nieuwe wet op de jeugdzorg. De Eerste Kamer heeft dermate veel opmerkingen gemaakt, zodat de invoering van de wet is verdaagd tot 1 april 2004 of zelfs nog later.

De PvdA fractie vindt dat, in het belang van de cliënten van de jeugdzorg, zo snel mogelijk helderheid in de verantwoordelijkheden moet worden geschapen. Daarbij is het volgens de PvdA zaak dat toekomstige claims niet eenvoudigweg op de provincies worden afgewenteld. Of dat er op allerlei manieren een stop op de zorg wordt gezet.

De PvdA heeft GS aangespoord alles in het werk te stellen om aan deze helderheid in de verantwoordelijkheid bij te dragen. De PvdA-fractie zal hier de komende maanden de aandacht op blijven vestigen. Wordt vervolgd...

Nadere informatie: Léon Boer (050-5719051 of 050-3676290), Statenlid PvdA


---- --