Gemeente Rheden

Jongeren in gesprek met wethouder Jansen

Vrijdag 7 november bezocht wethouder Jansen het Rhedens in Rozendaal. Tijdens twee lesuren spraken de jongeren en wethouder over diverse thema´s en vuurden de ruim 40 jongeren van HAVO 5 vele vragen af op de wethouder.

Multiculturele samenleving
Het eerste onderwerp dat aan bod kwam, was de multiculturele samenleving. Hoe gaan mensen met respect met elkaar om, ondanks verschillen in cultuur?. De aanwezige jongeren vinden het belangrijk dat allochtonen Nederlands kunnen spreken en dat zij zich aanpassen aan de Nederlandse normen en waarden. Deze zogenaamde inburgering is volgens hen nu niet voldoende.

Hangplekken
Ook spraken de jongeren en de wethouder over hangplekken. Veel jongeren vinden dat ze vaak onterecht worden weggestuurd en daarbij soms onnodig ruw worden behandeld. Als hen een plaats wordt toegewezen waar ze wél mogen staan, stuurt een andere politieagent ze vervolgens toch weer weg. Jongeren vinden niet dat de gemeente 'hangplekken' moet aanwijzen, omdat de gemeente niet weet welke plekken jongeren aantrekkelijk vinden. Hierop stelt de wethouder dat de gemeente en jongeren hierover samen afspraken kunnen maken.

Het Rhedens
Wethouder Jansen sprak met de leerlingen van havo-5 ook over Het Rhedens. De heer Jansen toonde zich tevreden dat er nu duidelijkheid en rust was in de situatie rond Het Rhedens. Hij sprak enthousiast over het vertrouwen dat hij had in de toekomst van Het Rhedens op 2 plaatsen, in Dieren en in Rozendaal. Op zijn vraag wat de leerlingen ervan vonden, werd als volgt gereageerd: op het fietsen naar Rozendaal kun je je instellen en het is in Rozendaal best gezellig.

Doe-Het-Zelf
Tot slot werd gesproken over de Doe-Het Zelf-regeling: een subsidieregeling speciaal voor jongeren. De regeling houdt in dat jongeren van 12 tot 23 jaar een bedrag van maximaal 1.500 subsidie kunnen krijgen voor een zelf bedachte activiteit van, voor en door jongeren in Rheden. Dit mag overal over gaan. De gemeente is natuurlijk erg benieuwd naar de aanvragen voor Doe-Het-Zelf waarmee de jongeren van het Rhedens-Rozendaal zullen komen.

Wil je meer informatie over Doe-Het-Zelf neem dan contact op met Mieneke Calis van het ambulant jongerenwerk: Tel. 06-20824868 of per e-mail: ajw@swr.nl Wil je ook een gesprek met de wethouder, of wil je je inzetten voor de belangen van jongeren, neem dan contact op met Robbert Kroes van de gemeente Rheden: Tel. 026-4976557 of per e-mail: r.kroes@rheden.nl




Copyright: Gemeente Rheden