Vereniging FME-CWM


Twee uur langer werken voor 50.000 extra banen



Nijkerk,12 november 2003 De arbeidsduurverkorting uit de jaren tachtig moet worden teruggedraaid. Twee uur langer werken in de week betekent een verbetering van de concurrentiekracht met 5%. Het levert vóór het einde van deze kabinetsperiode 50.000 extra banen op in Nederland.

Dit idee om de economische malaise te lijf te gaan, opperde de voorzitter van de Vereniging FME-CWM, drs. A. Kraaijeveld, vanmiddag tijdens het Jaarcongres van de organisatie van ondernemers in de metalektrosector in Nijkerk.

"Er zijn in de afgelopen drie jaar alleen al in de metalektro 27.000 banen verdwenen. Volgend jaar dreigen er nog eens 9.000 verloren te gaan, als we niets extras doen.Daarom stel ik voor om de arbeidsduurverkorting uit de jaren tachtig terug te draaien. Als we met zn allen elke week twee uur langer werken betekent dat in een jaar of vier structureel 50.000 banen erbij. Boven op de 50.000 banen die de tweejarige nullijn uit het sociaal akkoord mogelijk maakt. En het zijn échte banen. Zeg maar Kraaijeveld-banen", zei de FME-CWM-voorzitter in zijn Jaarrede onder het motto Werken voor werk.

Hij gaf aan dat de arbeidsduurverkorting twintig jaar geleden erop gericht was meer mensen aan het werk te helpen door de herverdeling van bestaande arbeid. "De banengroei van toen was gebaseerd op verdelen en niet op verdienen. We weten waartoe dat heeft geleid. Achteraf bekeken hebben we té lichtvaardig ingestemd met de adv. Daarom moeten we nu de omgekeerde beweging maken. Met ietsje meer werken véél banen scheppen", aldus Kraaijeveld.

Zijn idee om extra werkgelegenheid te scheppen was ingebed in een rede die de route naar Lissabon uitstippelde. De Europese regeringsleiders hebben in 2000 de zogeheten Lissabon-agenda opgesteld. Doel ervan is dat de economie van Europa in 2010 de meest concurrerende en innoverende van de wereld is. De Nederlandse regering heeft aan deze ambitie toegevoegd, dat Nederland binnen Europa tot de top moet behoren. Hij wees op de uitdagingen waar andere landen de huidige EU-lidstaten voor stellen.

Het gaat daarbij om de Verenigde Staten, de nieuwe economische machten als Brazilië, Rusland, India en China (de zogenoemde BRIC-landen), en ook om de tien nieuwe toetreders tot de Europese Unie. Kraaijeveld: "Europa moet zich nu richten op de verbetering van de eigen concurrentiekracht. Dat kan alleen met een gezond investeringsklimaat. Een verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt. En met een snelle en adequate besluitvorming. De concurrentie zal alleen maar toenemen."

De rol van de overheid in dit proces is in Nederland gunstige randvoorwaarden te creëren die het ondernemerschap stimuleren. Hij somde er zes op: een aantrekkelijk vestigingsklimaat scheppen; overbodige regels schrappen; kennisoverdracht naar ondernemingen organiseren; resultaatgericht technisch onderwijs mogelijk maken; de mobiliteit bevorderen en de arbeidsmarkt verder flexibiliseren.

Door de industriebrief die staatssecretaris Van Gennip (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer heeft toegezegd moet naar de mening van de FME-CWM-voorzitter als rode draad lopen op welke terreinen de overheid een rol gaat spelen, hoe, en met welke middelen. "Het ministerie van EZ mag die piketpaaltjes richting Lissabon pas slaan, als het de oren te luisteren heeft gelegd in de marktsector", waarschuwde hij het ministerie de brief niet louter van achter een bureau in Den Haag op te stellen.

Kraaijeveld riep zijn eigen leden op te blijven investeren in vernieuwing op een breed front, dus zowel in het ontwikkelen, als het maken en het vermarkten. Hij beëindigde zijn rede met: "We moeten de doelstellingen van de Lissabon-agenda halen. Een alternatief voor Lissabon is er niet. We moeten blijven vernieuwen. Slimmer werken en langer werken. Alle jongeren die in 2010 op de arbeidsmarkt komen, moeten een baan kunnen vinden. Het is onze plicht daarvoor te zorgen. Dat moet kunnen, als we ons nadrukkelijk richten op hoogwaardige producten met een hoge toegevoegde waarde. Dan heb ik er ook alle vertrouwen in dat over 25 jaar onze sector in Nederland nog springlevend is."

Hier kunt u de integrale tekst downloaden van de Jaarrede 2003 van de FME-CWM-voorzitter
Hier kunt u de integrale tekst downloaden van de rede van minister-president Balkenende

Noot voor de redactie (