Vereniging FME-CWM



Export motor herstel metalektro in 2004



Nijkerk, 12 november 2003 De neergaande lijn in de metalektrosector lijkt haar laagste punt te hebben bereikt. Ondernemers in de sector zien in 2004 een herstel met een verwachte omzetgroei van 3,5%. De uitvoer - met een verwachte groei van 4,5% - is opnieuw de belangrijkste motor voor deze groei. De werkgelegenheid blijft echter ook volgend jaar nog zwaar onder druk staan. Er is een banenverlies voorzien van 3%.

Dit blijkt uit de jaarlijkse Conjunctuurenquête van de Vereniging FME-CWM onder haar 2.900 lidbedrijven. De resultaten voor 2003 blijken uiteindelijk ongunstiger dan vorig jaar voorzien. De metalektro-ondernemers houden dit jaar rekening met een omzetdaling van 1%. Dit terwijl in 2002 door hen in 2003 nog een bescheiden groei van 1,5% werd verwacht.

In de meeste sectoren doet de buitenlandse markt het beter dan de binnenlandse. De negatieve ontwikkelingen op exportmarkten van de elektrotechniek drukken het exportcijfer in de totale metalektrosector in forse mate. Het totale beeld is dan ook dat de export zich in 2003 minder goed ontwikkelt dan de binnenlandse verkopen. De verkoopprijzen blijven dit jaar onder druk staan. Alleen de basismetaal noteert een prijsstijging.

De werkgelegenheid daalt in 2003 weer fors, met 3,5%. Vooral tijdelijk personeel moest het veld ruimen. Het aantal tijdelijke banen daalde met meer dan 15 %. Bedroeg het aandeel van tijdelijke werknemers in de metalektro enige jaren geleden nog 10 tot 15%, nu is het nog slechts 5 % van de werkgelegenheid in de sector.

De orderpositie en het rendement komen in 2003 iets beter uit de bus dan de verwachtingen in 2002 waren. Bij de marges is echter een marginaal slechtere uitkomst te constateren. Toch is de eindconclusie dat er een eind aan de neerwaartse spiraal lijkt te komen. Het diepste punt ligt echter wel heel erg laag.

De resultaten van de enquête laten zien dat de leden van FME-CWM optimistisch zijn over de ontwikkeling van de omzet in 2004. Voor de hele metalektro wordt een omzetgroei verwacht van 3,5%. De werkgelegenheid blijft wel sterk dalen, met 3,0%. Daarbij loopt de tijdelijke werkgelegenheid met meer dan 6% terug.

De export neemt naar verwachting toe met 4,5%. De sectoren basismetaal, transportmiddelindustrie en instrumenten/optische industrie gaan uit van de sterkste exportgroei. In het binnenland wordt, met uitzondering van de instrumenten/optische industrie, een groei van 2% voorzien. De prijsontwikkeling blijft in 2004 licht negatief. De binnenlandse prijzen zullen het waarschijnlijk marginaal beter doen dan de exportprijzen.

Toelichting op de Conjunctuurenquête 2003
Hier vindt u de volledige resultaten van de Conjunctuurenquête 2003

Noot voor de redactie (