Stichting Wakker Dier

DIERENWELZIJNSBELEID VEERMAN BEESTACHTIG SLECHT

Persbericht - 12 november 2003

Wakker Dier wil n.a.v. maatschappelijk debat.. na woorden nu daden. Stichting Wakker Dier protesteert vandaag op het slotdebat over de toekomst van de intensieve veehouderij tegen de houding van minister Veerman die niets doet aan de echte grote dierenwelzijnsproblemen Wakker Dier kenschetst Veermans beleid als dat van een "kip zonder kop, nog naïever dan het achtereind van een varken en dommer dan een rund" en brengt dit tijdens het debat beeldend naar voren. De Stichting is vooral kwaad over de brief van de minister van 20 oktober aan de Tweede Kamer waarin hij midden in het brede maatschappelijk debat al zijn conclusies trekt over het dierenwelzijnsbeleid voor komende jaren. Kortweg bestaat Veermans beleid slechts uit het verder afbreken van bestaande wetgeving en een vriendelijk verzoek aan de bio-industrie om geheel vrijblijvend wat meer rekening met dierenwelzijn te houden. Wakker Dier wil dat er na alle discussies echt wat gedaan wordt aan de grootste excessen in de bio-industrie zoals de onverdoofde castratie van biggen, de krappe, kale betonnen varkenshokken, de miljoenen vleeskippen die ieder jaar doodgroeien, konijnen in kooien, de verrijkte legbatterij of de bloedarmoede van vleeskalveren.

Afgelopen 2 jaar is onder het bewind van Veerman de wettelijke bescherming voor varkens, kippen, nertsen alleen maar afgebroken. Een beloofd verbod op de pijnlijke zoutbaddodingsmethode voor paling is afgeblazen en een vrijwel kamerbrede motie om welzijnsregels voor vissen op te stellen wordt genegeerd. Deze onwil voor een betere wetgeving van dit kabinet was al bekend maar de minister toont ook geen enkel initiatief op andere gebieden waarmee hij de bio-industrie diervriendelijker kan maken; Wakker Dier pleit voor dierenwelzijnsheffingen op vlees, een verplicht etiket met daarop een cijfer voor diervriendelijkheid, een aanpak van misleidende keurmerken, en fiscale maatregelen ter bevordering van diervriendelijke producten.

Een gemiste kans voor open goal, vindt Wakker Dier die juist recent goede ervaring heeft opgedaan op het gebied van etikettering. In de legbatterijcampagne bleken de vermelding van kooi-ei en een verhuizing naar het onderste schap in supermarkten al voldoende om het verkoopaandeel van batterij-eieren te laten dalen van 41% naar 18% ten gunste van het scharrelei. Mede hierdoor en door acties van Wakker Dier stoppen volgend jaar alle supermarkten met de verkoop van batterij-eieren. Dergelijke grote mogelijkheden om de consument te sturen naar een diervriendelijker koopgedrag laat de minister onbenut. Daarnaast is het opvallend dat zelfs een sterk met de bio-industrie verbonden bedrijf als de Rabobank pleit voor een tijdelijke heffing op bio-industrie vlees terwijl het ministerie dat blijft weigeren. Wakker Dier is zwaar teleurgesteld in Veerman die met de discussies over een beter dierenwelzijn lijkt te willen verbloemen dat onder zijn bewind dierenwelzijnswetgeving is afgebroken. Ook andere initiatieven om een einde te maken aan de misstanden in de bio-industrie ontbreken in het huidige landbouwbeleid.

Voor meer info Mattheus Bleijenberg, directeur van Wakker Dier; 06-14 68 38 12