Socialistische Partij

Laatste kans voor De Geus in kwestie UWV-paleis

12-11-2003 * De Kamer heeft minister De Geus vandaag te kennen gegeven dat in het onderzoek naar de kosten van de UWV-verbouwing, de onderste steen boven moet komen. SP-Kamerlid Piet de Ruiter: Er zijn twee verdiepingen als paleizen ingericht voor bijna 2000,- per vierkante meter en er hoort blijkbaar een complete hofhouding bij. De Geus moet alle uitgaven tot de laatste cent boven water krijgen.

De Geus werd al meermaals op het matje geroepen omdat er steeds weer nieuwe gegevens kwamen bovendrijven over de exorbitante verbouwings- en inrichtingskosten van de uitkeringsverstrekker. Naast twee verdiepingen lijkt ook een complete hofhouding voor de Raad van Bestuur te zijn aangetrokken. Er zijn zelfs butlers in dienst om de dames en heren in de watten te leggen. Er wordt met gemeenschapsgeld gesmeten op een plaats waar mensen in problemen een uitkering komen aanvragen, door een instantie waar ook honderden banen gaan verdwijnen. Vandaag stelde de minister nog steeds vertrouwen in de UWV-top te hebben, tot het tegendeel bewezen is. Deze toevoeging benadrukte hij vandaag meermaals, terwijl hij die niet eerder had gebruikt.

Na berichten dit voorjaar dat de Raad van Bestuur van het UWV voor zichzelf een paleis bouwde, ondernam De Ruiter meteen actie om het tot de bodem uit te zoeken. De Raad van Bestuur bleek op haar pas opgeleverde verdieping vruchtenhouten plafonds en vloeren te laten aanbrengen, op een andere verdieping een marmeren vloer en op de toiletten zwarte basaltsteen. Al snel meldde zich bij de SP een klokkenluider die de begroting overhandigde waardoor de zaak aan het rollen kwam. Inmiddels moest De Geus al enige malen verantwoording afleggen en terecht viel de hele Kamer over de minister heen omdat hij meermaals met de verkeerde gegevens op de proppen kwam.

Onlangs kreeg De Ruiter een aantal nieuwe stukken in handen. In een intern memo staat hoe is gegoocheld om tot de bedragen te komen die de Raad van Bestuur overhandigde aan de minister. De SP heeft alle stukken vergeleken en daarbij viel op dat in het onderzoek naar de huisvestingskosten wordt gesteld dat de BTW-schade niet is meegerekend. In het interne UWV-memo wordt echter gezegd dat wel is gecorrigeerd voor BTW-afkoop. Onderzoek door een externe deskundige bevestigde het vermoeden van De Ruiter: De gegevens die door het UWV aan de minister zijn geleverd, zijn onjuist en het UWV was zich hiervan bewust. Hiervoor is de Raad van Bestuur ten volle verantwoordelijk en ik eis dat de minister hieraan harde consequenties verbindt.

Het werkelijke totaalbedrag voor de omstreden verbouwing bedraagt niet 12,5 miljoen euro zoals werd aangenomen, maar bijna 20 miljoen euro. Omgerekend per vierkante meter is dat 1.983,- voor een gebouw dat al gestoffeerd was opgeleverd. Minister De Geus verklaarde alle signalen en informatie van de Kamerleden mee te nemen in zijn onderzoek.