Leefbaar Utrecht

Persbericht n.a.v. gemeentelijk onderzoek naar het belang van de Jaarbeurs voor de stad Utrecht

Leefbaar Utrecht: Belang Jaarbeurs schromelijk overschat

Twee weken geleden presenteerde onderzoeksbureau Ecorys in opdracht van de gemeente Utrecht de rapportage 'Betekenis Jaarbeurs voor Utrecht'. De louter als positief gekenschetste bevindingen bevreemden de fractie van Leefbaar Utrecht in grote mate. Een inventarisatie van het rapport door Leefbaar Utrecht leverde 4 pagina's aan opmerkingen, onjuistheden en tegenstrijdigheden op. Hier komen wij in de komende commissie- en raadsbehandeling uiteraard op terug.

Het verlammende effect van de Jaarbeurs op de stad wordt volgens Leefbaar Utrecht onvoldoende op waarde geschat: bij grote evenementen zijn de westelijke wijken Lombok, Oog in Al en Kanaleneiland nagenoeg onbereikbaar voor de bewoners, als gevolg van de grote automobiliteit onder de Jaarbeursbezoekers en de geringe capaciteit van het Utrechtse verkeerswegennet. Het milieu-effect hiervan is wel degelijk groter dan in het rapport wordt ingeschat: door strenge milieu-eisen zijn de zones langs de aanvoerroutes ongeschikt voor woningbouw.

Bovendien noemt het rapport een aantal verkeers- / parkeeroverlastdagen van 18 per jaar. Voor het gemak wordt niet vermeldt dat deze 18 dagen zich ophopen in een veel kortere periode van 6, hooguit 7 maanden, en dus niet gelijkmatig over het jaar verspreid zijn. De overlastervaring voor omwonenden van de Jaarbeurs en haar aanvoerroutes wordt hierdoor aanmerkelijk versterkt.

Het economische belang van de Jaarbeurs is uiteraard groot. Met zo'n 3700 formatieplaatsen is de Jaarbeurs inderdaad een van de belangrijke werkgevers in Utrecht, hoewel slechts 45 procent van de banen door inwoners van de gemeente Utrecht vervuld worden. Bovendien rekent de Jaarbeurs voor het gemak de werknemers van het Casino en Joop van den Ende's musicalpaleis mee.

Het economisch belang is, buiten bovengenoemd gegeven, verder beperkt: het overgrote deel van de Jaarbeursbezoekers komt 's ochtends Utrecht binnen, bezoekt de Jaarbeurs en vertrekt na het bezoek direct weer: de spin off voor de Utrechtse horeca, hotels, culturele instellingen en dergelijke is dan ook minimaal.

Leefbaar Utrecht is van mening dat zowel de omzet als het aantal banen bij de Jaarbeurs van een gelijk niveau zouden zijn wanneer de hallen buiten (of aan de rand van) de stad gevestigd zouden zijn. Het voordeel van een andere locatie zijn legio: een betere autobereikbaarheid a.g.v. ligging aan een snelweg, geen opgestopt westelijk Utrecht, een fantastische nieuwe woningbouwlocatie in het hart van de stad, minder negatieve milieu-effecten voor woonbuurten en minder beperkende milieu-criteria voor de Jaarbeurs zelf. Die andere locatie hoeft overigens niet in Meppel te liggen (om met de Utrechtse wethouder van ruimtelijke ordening te spreken).

Leefbaar Utrecht blijft dan ook bij haar standpunt t.a.v. de Jaarbeurs zoals verwoord in ons verkiezingsprogramma uit 2000: "Leefbaar Utrecht vindt dat de Jaarbeurs op middellange termijn moet verhuizen naar de rand van de stad en dat de vrijkomende ruimte gebruikt dient te worden voor woningbouw". Zie hiervoor ook: http://www.leefbaarutrecht.nl/partij/left_vol.php?hfst=13



Leefbaar Utrecht