FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten: uiteindelijk toch nog nieuwe CAO Akzo Nobel

FNV Bondgenoten: uiteindelijk toch nog nieuwe CAO Akzo Nobel

Vandaag heeft FNV Bondgenoten met chemieconcern Akzo Nobel alsnog een akkoord bereikt over een nieuwe CAO. De ruim 13.000 duizend werknemers krijgen in december dit jaar een eenmalige uitkering van 1,5%. Per 1 januari 2004 volgt een structurele loonsverhoging van 2,5%.

De voorstellen van Akzo Nobel rond het niet-indexeren van de pensioenen, waarop het overleg eerder dit jaar vastliep, zijn in het akkoord niet terug te vinden. Wel is afgesproken dat er een onafhankelijke studie komt naar de toepassing van de Resultaat Afhankelijke Beloning bij het chemieconcern. Eén van de andere belangrijke afspraken betreft de nieuwe loonlijn voor de Pharma- tak van Akzo: de drie takken van Akzo hebben allen een eigen loonlijn. Pharma liep achter bij de rest en die ongelijkheid is nu rechtgetrokken.

FNV Bondgenotenbestuurder Ben Roodhuizen is tevreden met het resultaat: 'We hebben nu een goed akkoord. De Pharma-afspraak is goed en ik ben blij dat Akzo hun pensioenvoorstellen van tafel heeft gehaald. Ik vind het alleen wel onbegrijpelijk dat ze dat nu pas gedaan hebben. Ook het gemak waarmee ze het hele indexatieverhaal van tafel hebben gehaald, verbaast mij zeer. Vooral omdat ze er eerder zo halsstarrig op hamerden. In feite heeft er nu 5 maanden onrust op de werkvloer geheerst om niks'.

De CAO bij Akzo Nobel geldt voor ongeveer 13.000 werknemers en loopt van 1 juni 2003 tot 31 mei 2004.