D66

Nederland mogelijk weg uit Irak

Buitenland

Bert Bakker

12-11-2003 - Het is voor D66 niet vanzelfsprekend dat de Nederlandse troepen nog eens een half jaar in Irak blijven. Het kabinet bezint zich op de vraag of het mandaat van de Nederlandse stabilisatiemacht moet worden verlengd, maar D66-kamerlid Bert Bakker vindt dat eerst aan drie voorwaarden moet zijn voldaan: de veiligheidssituatie voor de Nederlandse mannen en vrouwen moet ook op termijn verantwoord zijn, Nederland moet toegang krijgen tot de Amerikaanse en Britse inlichtingen en er moet perspectief zijn op een snelle machtsoverdracht van de VS aan de Irakezen of aan de VN.

Bakker maakt zich ernstige zorgen over de veiligheidssituatie van de Nederlandse militairen. Vandaag vielen 17 doden bij een aanslag op het Italiaanse detachement in Nasiriya, niet ver van de locatie waar de Nederlandse militairen zijn gestationeerd. De CIA waarschuwt dat de veiligheidssituatie in geheel Irak verslechtert.

Bakker: Het is goed dat de minister van Defensie en de Chef Defensiestaf naar aanleiding van de onrustbarende berichten vandaag meteen een nadere analyse van de veiligheidssituatie gestart zijn. We moeten bezien of de risicos die Nederlandse militairen lopen nog wel verantwoord zijn. Maar er moet ook een bevredigend antwoord komen op de weigering van de Britten en Amerikanen om alle inlichtingen waarover zij beschikken te delen met de Nederlandse commandant. De Nederlandse parlementaire delegatie stelde twee weken geleden vast, dat de Nederlandse troepen door een gebrek aan informatie onnodig gevaar lopen.

Voordat tot verlenging van het Nederlandse mandaat kan worden besloten, vindt Bakker het verder noodzakelijk dat het perspectief op een snelle politieke machtsoverdracht verbetert. Niet de Amerikanen maar de Irakese bevolking of de Verenigde Naties moeten op korte termijn de touwtjes in handen krijgen. In de huidige situatie kunnen allerlei terroristische bewegingen gebruik maken van de brede ergernis over de Brits-Amerikaanse bezetting. Zo worden gewelddaden gelegitimeerd. Het is absoluut noodzakelijk dat de Amerikanen er op korte termijn blijk van geven ernst te maken met de overdracht van bevoegdheden, aldus Bakker.

Ogenblikkelijke terugtrekking is voor D66 overigens geen optie. Volgens Bakker zou de situatie voor de Irakese bevolking dan onmiddellijk verslechteren. Onmiddellijke terugtrekking zou tot anarchie leiden, waardoor de gewapende facties en de restanten van het Hoessein-regime het land in totale chaos kunnen storten, aldus Bakker.