WITTEVEEN+BOS

Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek

Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek
Beeldend kunstenaar Felix Hess wint prijs kunst en techniek

Beeldend kunstenaar Felix Hess heeft de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek 2003 gewonnen. Hess ontvangt de prijs voor zijn gehele oeuvre, dat bestaat uit kunstzinnige installaties, waarin Hess werkt met licht, geluid en luchtdruk. De jury omschrijft Hess als een kunstenaar die 'de sensitiviteit van techniek toont en benadrukt, onze zintuigen op-nieuw opent en ons stil laat staan in verwondering'. De prijs, die vorig jaar voor het eerst werd uitgereikt, bestaat uit een bedrag van 15.000 euro en een publicatie in boekvorm. De vorige winnaar was Theo Jansen. De jury bestaat uit Petran Kockelkoren (voorzitter), Cornel Bierens en Sacha Bronwasser. Felix Hess (Den Haag, 1941) studeerde natuurkunde in Groningen en promo-veerde daar in de jaren zeventig op de vlucht van de boemerang. In 1982 begon hij met de ontwikkeling van zogenaamde geluidsbeestjes, kleine we-zentjes die piepen als het een tijdje stil is of als ze een ander ge-luidsbeestje horen, maar die zwijgen zodra er een vreemd geluid te horen is. Ander werk van Hess zijn installaties als 'Hoe licht verandert in ge-luid', 'Papegaaien' en 'It's in the air', een opstelling van honderden vaantjes, die reageren op minieme luchtbewegingen. Hess maakt met zijn werk steeds verschijnselen zichtbaar, die onze zintuigen normaal gespro-ken niet kunnen waarnemen, zoals geringe luchtdrukfluctuaties. Felix Hess woont en werkt in de omgeving van Groningen.
Werk van Felix Hess was onder andere te zien tijdens performances en ex-posities in het Rijksmuseum Kröller-Müller in Otterlo, Zaal de Unie en het museum Boymans van Beuningen in Rotterdam, the New York Hall of Sien-ce en in galerieën en musea in Japan, Duitsland, Australië en vele andere landen. Vooral in Japan en Duitsland bestaat er bijzondere belangstelling voor zijn oeuvre.
Felix Hess ontvangt de prijs op donderdag 13 november 2003 in de Grote of Lebuïnuskerk te Deventer.
De Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek
De Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek is ingesteld door het raadge-vend ingenieursbureau Witteveen+Bos in Deventer, dat met de prijs haar bijzondere waardering wil uitdrukken voor de creativiteit, die zowel in het werk van de ingenieur als in het werk van de kunstenaar een grote rol speelt en die noodzakelijk is om vernieuwing tot stand te brengen. De prijs is bestemd voor een kunstenaar, die de disciplines kunst en tech-niek op een bijzondere manier verenigt en voor wie techniek dus veel meer is dan alleen een instrument.

Witteveen+Bos
Witteveen+Bos is een raadgevend ingenieursbureau met 700 medewerkers, dat actief is in de sectoren water, infrastructuur, milieu en bouw. Belang-rijke opdrachtgevers zijn overheden, bedrijfsleven en verschillende soor-ten samenwerkingsverbanden. Het hoofdkantoor bevindt zich in Deventer. Daarnaast zijn er zeven vestigingen in Nederland en vier in het buiten-land (Indonesië, Nederlandse Antillen, Kazachstan, Letland). Witte-veen+Bos behoort tot de top tien van Nederlandse ingenieursbureaus.

---
Foto en nadere informatie
De tekst van dit persbericht en rechtenvrije foto's (300 dpi) kunt u downloaden van de internetpagina
http://www.witteveenbos.nl/-download/, waar u ook meer informatie over Felix Hess en Witteveen+Bos vindt. De re-dactie kan voor een nadere toelichting op de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek ook contact opnemen met de heer ir. H.A.A.M. Webers, alge-meen directeur (0570 69 76 51) of met M.D. Heijs, communicatiecoördinator (0570 69 72 54).

Deventer, 8 oktober 2003


08 okt 03 09:24